JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Även DA-omvandlarna ökar takten

DA-omvandlarna anses kanske inte lika spännande som AD-kusinerna. Men visst går utvecklingen framåt även inom DA-omvandling. Elektroniktidningen gör i det här numret sin första översikt på området på länge.
Hela listan, 36 kB
Valet av DA-omvandlare påverkar systemets prestanda, och det är inte alltid det lättaste att välja rätt bland leverantörernas breda produktutbud. Och även om inte DA-omvandlarna brukar få lika stor uppmärksamhet som AD-motsvarigheterna så händer det en hel del även inom DA-området - hastigheterna ökar till exempel, antalet bitar likaså.

Men hastighet och bitantal är definitivt inte de enda intressanta måtten. Konstruktörer av kommunikationssystem brukar exempelvis vara intresserade av höga samplingshastigheter och snabba insvängningstider (settling time). Och då är SFDR- och IMD-värdena två viktiga faktorer.

SFDR står för Spurious Free Dynamic Range, och måttet talar om att omvandlaren inte sänder spurioser, eller störsignaler, i angränsande frekvensband. Detta är viktigt exempelvis i basstationer och i ADSL-modem.

IMD uttyds Intermodulation Distorsion och anger hur olika frekvenser blandas och bildar skillnadsfrekvenser som ger distorsion.

Snålare och mindre

Inom andra tillämpningar, som exempelvis återkopplade servosystem, kan linjäriteten vara avgörande. Andra viktiga faktorer kan vara effektförbrukning och storlek, och trenden går mycket riktigt precis som övrig elektronik mot lägre matningsspänningar, som 3 V, och tajtare kapslar.

En annan trend är att placera två, fyra eller till och med åttaDA-omvandlare på samma kisel. Då gäller det att isolationen mellan de olika omvandlarna är tillräckligt god för att man inte ska få problem med överhörning.

Man ska också komma ihåg att snabba bitbreda DA-omvandlare bara är en del av den spretiga DA-marknaden.

- Det är de små DA-omvandlarna som säljs i störst volymer. De används i alla möjliga typer av industritillämpningar, säger Ulf Swärdh på Ericsson Component Distribution.

Håkan Karlsson på Linear Technology bekräftar den bilden. Han berättar även att han börjar se efterfrågan från företag som vill komma ifrån manuella trimfunktioner i industritillämpningar. Istället får en DA-omvandlare hämta data från ett minne och ställa in rätt värde.

- Då behövs varken höga hastigheter eller stort bitantal, tio bitar kan ofta räcka, säger han.

Begränsat antal leverantörer

En titt i tabellen visar att det inte finns så värst många leverantörer av DA-omvandlare.

Vi har delat upp DA-omvandlarna efter bitantal, seriell respektive parallell samt efter ström- respektive spänningsutgång. Leverantörerna har fått ange hur många samplingar per sekund (sps) företagets snabbaste DA-omvandlare erbjuder i varje klass.

översikten gör alltså inte anspråk på att ge en fullständig bild av varje leverantörs utbud, därtill är utrymmet för begränsat. Tanken är istället att ge en fingervisning

om vad dagens DA-omvandlarna erbjuder vad gäller bitantal och maxhastigheter.

Charlotta von Schultz


Redaktionen

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)