JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Matlab får javastöd

Inbyggt stöd för Java och en ny beräkningskärna som snabbar upp arbetet är de viktigaste nyheterna i den senaste versionen av beräkningsprogrammet Matlab.
Version 6 av det populära beräkningsprogrammet Matlab innehåller inga enskilda radikala förändringar jämfört med version 5. Men där finns en hel del matnyttiga smärre förbättringar, både vad gäller beräkningskraft och enkelhet i användning.

Största innovationen att Java nu blivit en del av Matlab. Objekt i Java kan numera både användas och utvecklas i programmet, och objekt skrivna i de olika språken kan också utbyta data sinsemellan. Tack vare användargränssnittet Java Swing ökar möjligheterna att använda avancerad grafik.

Både grafiken och de tekniska beräkningarna har också snabbats upp tack vare en förbättrad beräkningsskärna och ett nytt sätt att beräkna snabba fouriertransformer, FFT. Upp till åtta gånger snabbare beräkningar utlovar tillverkaren, amerikanska Mathworks. Tack vare den nya kärnan klarar programmet också transparent tredimensionell grafik - tidigare har alla ytor varit ogenomskinliga.

Bland övriga nya funktioner märks möjligheten att importera och exportera data från och till Excel och Powerpoint, samt möjligheten att kommunicera via serieporten. Det sistnämnda är också en förutsättning för ett nytt tillbehör för instrumentstyrning, kallat Instrument Control Toolbox. Med detta kan Matlab kommunicera med mätinstrument från exempelvis Agilent och National Instruments. Mätvärden kan tas emot, data och instruktioner kan skickas, och anrop till instrumenten kan göras händelsestyrda. Det finns färdiga grafiska gränssnitt för flera av National Instruments verktyg, som på detta sätt upplevs som integrerade i beräkningsprogrammet.

Comsol i Stockholm är svensk distributör.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)