JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strömsnålt svenskt Bluetoothalternativ

Medan Bluetooth fortfarande väntar på att nå ut på marknaden arbetar konsultföretaget Elektronikhuset i Säffle med Shortlink. En teknik som från början ratades av Ericsson som standard för kommunikation mellan mobiltelefon och kringutrustning.
- Vårt system är helt inriktat på röst och Ericsson kom ganska snart på att de ville ha data också. Det klarade vi inte av, säger Börje Gustafsson som är delägare i Elektronikhuset.
 
Nu har Ledstiernanägda företaget Mobile Garden investerat tio miljoner för att Elektronikhuset ska utveckla sin teknik vidare.
 
- Vi siktar på röstkommunikation och låghastighetsdata. Vi ska inte konkurrera med Bluetooth på de områden där den tekniken är bra.
 
Till skillnad från Bluetooth behöver inte Shortlink para ihop sändare och mottagare och därför finns ingen övre begränsning när det gäller antalet mottagare. Dessutom är tekniken strömsnål. Enligt Elektronikhuset drar deras kretsar ungefär 2,5 till 3 mA varav 1 mA går till radiodelen. Det är ungefär en tiondel av den ström som dagens Bluetoothkretsar drar. Modulerna tillverkas i CMOS som en blandat digital och analog asic.
 
Man försöker även överföra sitt lågeffektskunnande till Bluetoothkretsar.
 
Hittills finns en produkt med Shortlink till försäljning. Det är företaget Sordin som tillsammans med Ericsson tagit fram ett hörselskydd med inbyggda högtalare och mikrofon som kommunicerar trådlöst med vissa av Ericssons telefoner, till exempel R310 som arbetar med 4 volt internt.
 
Modulerna som finns idag har en räckvidd på ungefär fem till tio meter. Alltså något kortare än räckvidden för Bluetooth. Men i gengäld går det att använda vanliga AAA batterier för att driva både sändare och mottagare vilket kan vara en ekonomisk fördel för tillverkaren.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)