JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intresset har ökat för nya material i produktionsbranschen

De senaste årens outsourcingvåg inom elektronikindustrin leder till att behovet av flexibel produktionsutrustning ökar. Uppmärksamheten kring blyfria alternativ är dessutom större än någonsin.
Hela listan, 36 kB

årets marknadsnyckel över utrustning för kretskortsproduktion presenterar utbudet från 47 olika företag. Det som efterfrågas av kunderna är främst möjligheten till flexibel produktion och blyfri tillverkning.

Trenden att lägga ut tillverkning på kontraktstillverkare, så kallad outsourcing, håller fortsatt i sig. De deltagande företagen bekräftar att antalet kunder som är kontraktstillverkare istället för egentillverkare ökar. I och med det blir möjligheterna att snabbt kunna ställa om produktionen en allt viktigare fråga i upphandlingen av ny utrustning.

På senare tid har allt större uppmärksamhet riktats mot blyfri produktion och alternativa lodlegeringar. Flera leverantörer av produktionsutrustning bekräftar att en av de vanligaste frågorna från kunderna idag rör just möjligheten till blyfria processer och produkter.

Intresset sträcker sig även till ledande lim. Ledande limmer efterfrågas som ett alternativ till att använda underfyllning (underfill), vilket upplevs som besvärligt att jobba med. Fokuseringen på ledande lim förklaras även med att det har skett en vidareutveckling på området. De lim som finns på marknaden idag är betydligt bättre än tidigare.

Svagt intresse för hålmontering

Efterfrågan är däremot fortsatt svag gällande ny utrustning för hålmontering och våglödning. Det är knappast förvånande då dessa tekniker, om även väletablerade, inte expanderar nämnvärt längre.

Behovet av reparationsutrustning för BGA- och CSP-kapslar verkar dock vara desto större. Kapaciteten för både BGA och CSP har vuxit snabbt de senaste åren. Därmed ökar även efterfrågan för reparations- och inspektionsutrustning för nämnda kretsar.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)