JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt samarbete om blyfri produktion

IVF startar ett samarbetsprojekt kring blyfri elektroniktillverkning till våren. Ett av målen är att enas om en gemensam lodlegering
- Svenska företag inser att utfasningen av bly är en allt viktigare miljöfråga, säger Mats Lindgren på IVF.
- Samtidigt saknas det kunskap om hur man ska lösa de praktiska problemen som ersättningsmaterialen medför.

Därför startar IVF Industriforskning och Utveckling, på initiativ av elektronikproducentnätverket Epigon+, ett större samarbetsprojekt kring blyfri produktion i Sverige.

- Idag verkar många företag göra små egna försök med olika blyfria alternativ, men de vågar inte satsa i någon större skala, säger Mats Lindgren, som leder projektet.

- Förhoppningsvis ska det här samarbetet göra det lättare för företag att pröva blyfri tillverkning och gemensamt komma fram till vilka produktionsförändringar som är nödvändiga.

Sammanlagt ska nio svenska företag, däribland Saab Ericsson Space, Beve Electronics och Samhall Bothnia, studera möjligheterna att införa blyfria produktionsprocesser. Dessutom kommer underleverantörer att knytas till projektet. Samarbetet kommer att starta längre fram i vår och pågå till och med juni nästa år. Det finansieras delvis av nybildade Vinnova, vilket motsvarar Nuteks tidigare forsknings- och utvecklingsavdelning. Förutom IVF sitter företag som ABB, Ericsson, Flextronics med i styrgruppen för projektet.

- Intresset för blyfri produktion är mycket stort i Sverige just nu, säger Mats Lindgren.

En av avsikterna med samarbetet är att komma överens om vilken lödlegering som är det bästa alternativet till bly.
- Vi vill försöka skapa en gemensam standard för blyfri elektroniktillverkning, vilket förhoppningsvis kan göra teknikomställningen enklare och billigare.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)