JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny genväg för FPGA-konstruktörer

Brittiska Celoxica har tagit fram ett utvecklingsverktyg, baserat på Handel-C, som gör att algoritmer skrivna i C kan användas för konstruktion av omkonfigurer- bar hårdvara, exempelvis FPGA-kretsar.
Nu ökar möjligheterna för programmerare att göra maskinvara, menar Celoxica, som just lanserat utvecklingsverktyget DKI. Verktyget bygger på språket Handel-C, utvecklat vid Oxford University, som innebär att konstruktörer kan skriva algoritmer för direkt överföring till hårdvara. En kompilator skapar, utifrån algoritmer skrivna i Handel-C, automatiskt datavägar och styrlogik uttryckt i form av en EDIF-kod, som sedan kan användas för fysisk konstruktion av FPGA-kretsar eller asicar.
 
Celoxica, som ursprungligen hette Embedded Solutions, har gjort kompilatorer baserade på Handel-C sedan 1997, men DKI beskrivs av företaget som det första kommersiella konstruktionsverktyget. Kompilatorn har kompletterats med en simulator och en avlusare, liksom VHDL-utsignaler, som gör att verktyget kan utnyttjas tillsammans med andra konstruktionsverktyg. Dessutom räknar man med att komma till rätta med ett av Handel-C-kompilatorns stora problem - att det inte går att testa en konstruktion innan den är färdigbyggd.
 
Enligt Celoxica kommer någon form av omkonfigurerbar logik att börja utnyttjas i system under de närmaste fem åren. Kommunikation och nätverk är två av de mest lovande tillämpningsområdena, på grund av ständigt förändrade standarder. Basstationer för tredje generationens mobiltelefoner har ju exempelvis redan utvecklats, men de kommer att behöva modifieras när standarderna ändras.
 
Celoxica är verksamma i USA, Storbritannien, Singapore och Japan, och har totalt 120 anställda. Ericsson, Marconi och Infineon hör till kunderna.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)