JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Energisnålt minne förlänger batteritiden

Micron har utvecklat ett energisnålt DRAM genom att anpassa minnets återhämtningsström efter den omgivande temperaturen.
Micron Technology senaste familj av synkrona dynamiska RAM, Bat-RAM, påstås sluka ovanligt lite energi. I konstruktionen av minnet har man fokuserat på att dra ner energiförbrukning för att förlänga batteriets drifttid i mobila och trådlösa tillämpningar. Tekniken bygger på en nyutvecklad funktion som ger en effektivare återhämtning, refresh, av DRAM-kretsens minnesceller.

Men hjälp av en yttre temperaturgivare styrs återhämtningen av en mekanism som anpassar återhämtningsströmmen efter den omgivande temperaturen. Vid lägre temperaturer behövs en betydligt lägre ström för att bibehålla minnets laddning än vid varmare förhållanden.

Micron uppskattar att energiförbrukningen för återhämtningen kan minskas med mer än 80 procent för Bat-RAM, jämfört med ett vanligt DRAM.

För närvarande kan man leverera provexemplar av Bat-RAM i storleken 64 Mbit för 2,5 och 3,3 V. Produktionsvolymer kommer under andra kvartalet i år. Innan årets slut avser företaget att även lansera minnen om 128 och 256 Mbit.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)