JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lösningar för blyfritt lod inom räckhåll

Tillverkarna måste dock vara beredda på att det kostar

Forskningen kring alternativ till bly inom elektronikproduktion pågår för fullt. Tekniska lösningar finns redan eller kommer inom kort. Haken är snarare tillverkarnas ovilja att betala.
- Många av lösningarna till de problem som diskuteras kring blyfria material finns idag eller kommer inom kort, säger Bob Willis, processteknisk konsult som föreläser om möjligheterna och svårigheterna med att gå över till blyfria material inom elektronikproduktion.

- Frågan är snarare om tillverkarna är beredda att betala kostnaderna för att gå över till blyfri lödning.

De produktionsrelaterade utmaningarna bekymrar inte Bob Willis så mycket. Han anser att kvaliteten på komponenterna är en mycket viktigare fråga.

- Många av de komponenter som finns ute på marknaden tål förmodligen de temperaturer som krävs vid blyfri lödning, säger han.

- Svårigheterna ligger i att många tillverkare inte riktigt vet vad deras komponenter klarar. Förutom att förbättra komponenternas temperaturtålighet måste de bli duktigare på att specificera olika komponenters unika egenskaper.

Kvävgas bra men dyrt

Kvävgas kan vara en lösning på problemet med att de blyfria lodalternativen kräver högre lödtemperaturer.

National Physical Laboratory i England har gjort försök med att löda i kvävgasmiljö i stället för luft. Deras resultat visar att lödegenskaperna för tenn-, silver och kopparlegeringar förbättras kraftigt när luft ersätts av kvävgas.

- Kvävet gör det möjligt att sänka lödtemperaturen, vilket innebär att många av bekymren som förknippas med de blyfria lödlegeringarna skulle kunna undvikas, säger Bob Willis.

- Om kvävgas kommer att slå igenom inom blyfri lödning är närmast en kostnadsfråga. Metoden är betydligt dyrare än att använda luft.

Trots sin optimism tror han att många av frågorna kring blyfri produktion fortfarande är okända.

- En del av de praktiska knepigheterna kommer inte att synas förrän man kommer igång med mer storskalig produktion.

I fjolårets uppdatering av rapporten "An analysis of the current status of lead-free soldering" från brittiska Handels- och industridepartementet påpekas även att blyfria lod ställer nya krav på inspektionsutrustning.

Programvaran som används inom optisk inspektion är anpassad efter utseendet på vanligt, blyhaltigt lödtenn.

När man löder med andra legeringar ser anslutningarna annorlunda ut, bland annat beroende på att det blyfria lodet tenderar att flyta ut mindre. Det leder till att det avvikande utseendet ses som en defekt även när förbindningen fungerar.

På handelsorganisationen IPC jobbar man med att hitta normer för hur godkända förbindningar med blyfria lod ska se ut. Det dröjer innan standardiseringen når ett godkännande, men däremot har man gått ut med preliminära rekommendationer.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)