JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Opto Valley behöver Ericsson

Optoteknik är på god väg att bli nästa tillväxtgenerator för Stockholm med omnejd. Sedan hösten 1997 då Altitun grundades har antalet högintressanta optoföretag ökat kraftigt, och entreprenörandan stärktes av de spektakulära mångmiljardförsäljningarna i våras av Altitun och optokollegan Qeyton.

En annan nykomling, Optillion, är i full färd att stockholmsområdets fjärde fabrik för optoelektronik. Forskningen håller hög internationell klass, inom industrin såväl som akademin. Allt samverkar till bilden av Stockholm som ett Opto Valley, ett "optoteknikens kompetenskluster" för ta till en konsultklyscha.

Mycket av kompetensen i de nya företagen härstammar från Acreo och förstås även från Ericsson och de projekt som drivits där. Men vad Ericsson egentligen vill på optoområdet har länge varit ganska otydligt. Desto intressantare att man nu säger att intresset för opto idag är större än tidigare. I artikeln på sidan 21 lovar man såväl nya produkter som mer utveckling.

Ericssons engagemang behövs om Opto Valley ska fortsätta växa. Ericsson är, trots de många nykomlingarna ensamt om att ha tillräcklig kritiska massa för att stor och bred kompetens ska kunna frodas. Och på sikt gynnas även Ericsson av klusterfenomenet, trots att man tappat många talanger initialt.

En tydlig satsning från Ericsson är nödvändig om Opto Valley ska bli ett internationellt kraftcentrum av samma kaliber som Wireless Valley lyckats bli.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)