JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers hoppas på kommersiellt renrum

Chalmers nya renrum är nu officiellt invigt. Just nu installeras nyinköpt utrustning i hundramiljonersklassen och om allt går som det ska tas rummet i bruk i mitten av april. Samtidigt finns planer på att göra resurserna tillgängliga kommersiellt.
Olof Engström inviger Chalmers nya renrum. Foto: Jan-Olof Yxell

- Det här kommer bli oerhört bra, säger Olof Engström som är professor och föreståndare på Mikroteknologicentrum vid Chalmers, MC2.

Efter investeringar på drygt 800 miljoner för det nya MC2 har Olof Engström nu fått klartecken att köpa in utrustning för ytterligare 90 miljoner kronor till renrummet. Pengarna kommer från Chalmers stiftelse och Wallenbergsstiftelsen och ska användas bland annat till elektronstrålelitografiutrustning som kan rita linjer ned till 10 nm och till en lina för att tillverka flytande kristaller.

Förutom MC2s egen forskning hoppas Olof Engström nu också på att kunna göra renrummets resurser tillgängliga kommersiellt i ett aktiebolag. Att lägga den kommersiella tillverkningen för sig är nödvändigt för att kunna garantera leverans och kvalitet.

- Det är viktigt när vi växelverkar med industrin att vi gör det på ett proffsigt sätt, säger Olof Engström.

Chalmers styrelse har visat intresse för planerna och avsikten är att den dyra utrustningen i renrummet ska kunna utnyttjas mer effektivt. Att ökad belastning på renrummet skulle inverka negativt på de forskningsprojekt som bedrivs där tror Engström inte.

- Vi har ju utrustning för 150 till 200 miljoner som måste utnyttjas. Helst ska den ju gå dygnet runt. Men det är viktigt att vi separerar forskningen och den kommersiella verksamheten på ett snyggt sätt och ändå har kontakt med varandra. En sådan enhet kan ge inspiration åt forskarna.

I juni ska en affärsplan för det nya projektet tas fram och under hösten ska mer kapital dras in, eventuellt också från externa riskkapitalister. Hittills har tre utländska företag och ett svenskt visat intresse för att delta i en kommersiell satsning i renrummet och Olof Engström hoppas att den ska bli positiv även för högskolans groddföretag.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)