JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Altituns löften på väg infrias

Sedan ADC tog över strömmar kunderna till

Om några veckor blir det kalas i ADCs laserfabrik i Järfälla. Då ska de första kretsarna som tillverkats i den nya linan vara färdiga. När volymproduktionen väl är igång ska Lennart Ramberg lämna över vd-stolen till amerikanen Troy Veitenheimer.

- Jag ser mig som en uppstartskille. Bygget av en större organisation underlättas av att ha en person med storföretagsbakgrund på vd-jobbet, säger Lennart Ramberg, idag vd för ADC Sweden, före detta Altitun.

Han har därmed gjort precis som skolboken säger att entreprenörer ska göra - byggt upp ett företag från en idé till ett producerande företag för att då lämna plats för en annan typ av företagsledare.

Alltihop har gått på mindre än fyra år. Tillsammans med fyra forskarkollegor grundade han Altitun 1997, och den 17 maj förra året köptes bolaget av amerikanska ADC. Affären väckte stor uppmärksamhet - amerikanerna betalade hisnande 8 miljoner kronor för Altituns avstämbara lasrar.

Sedan dess har tillverkningen industrialiserats i ett avsevärt högre tempo än vad som var planerat innan köpet.

- Den största skillnaden är att vi fått mer order, säger Lennart Ramberg på sin lugna värmländska.

- Många kunder drog en lättnadens suck när det blev klart med ADC. För kunderna var det viktigt att vi hamnade hos en neutral komponenttillverkare och inte hos något telekombolag som velat ha Altituns produkter för eget bruk.

Med fler order ökar också kraven, och just nu fokuserar man på att få igång volymproduktionen. Det kräver inte minst ADCs ledning.

Hittills har alla levererade lasrar tillverkats på ett labb i Kista. Men redan innan köpet hade man hyrt in sig i Mitels halvledarfabrik i Järfälla för att sätta igång storskalig tillverkning där. De första kretsarna från den linan kommer i mars.

För att nå volym krävs sedan en hel del trimning av processen. Det gäller att få upp processutfallet, yielden, som i optobranschen typiskt ligger kring 10-20 procent för nya produkter.

Produktion kräver disciplin

- En sak vi lärt oss av ADC är att verklig produktion kräver en helt annan disciplin än vid utveckling. Vi underskattade det problemet, men det tror jag å andra sidan att alla uppstartsföretag gör.

ändå säger Lennart Ramberg att produktionen ska öka snabbare än beräknat. I oktober ska man nå en takt som motsvarar 60 000 exemplar per år, tre gånger mer än planen för ett år sedan och i linje med det man trodde sig nå år 2003. Med tanke på att varje laser betingar runt 20 000 kronor så närmar sig bolaget snabbt miljardomsättning.

Tempoökningen har krävt investeringar som ligger mångdubbelt över de 70 miljoner kronor man tänkt sig innan ADC-köpet.

- Kapital är inget problem för oss numera, kommenterar han.

Lasrarna tillverkas i indiumfosfid, InP, på tvåtumsskivor. Det kan låta litet jämfört med kiseltillverkarnas 8- och 12-tumsskivor, men eftersom laserchipsen är så små ryms ändå runt 1 500 på varje skiva. Samtidigt är varje laserkomponent värd 100 eller 1 000 gånger mer än kiselkretsar i motsvarande storlek.

- Att jämföra oss med kiseltillverkning är som att jämföra silversmide med ett stålverk, säger Ramberg.

I Järfälla kan produktionstakten öka till omkring 100 000 enheter per år. Sedan behövs mer plats, trots att halvledarlinan har en betydligt högre teoretisk kapacitet.

Den ökande efterfrågan beror på den explosiva utvecklingen inom optiska routrar och switchar. I takt med att stadsnäten blir allt fler ökar efterfrågan på att processa ljus, och den heliga graalen här är förstås det helt optiska nätverket.

- Då krävs mycket grundforskning. Till dess får man göra hybrider, där märker vi ett stort sug.

Ett exempel är en switch som hanterar problemet med att antalet våglängder är färre än antalet önskade kanaler. Då kan ADCs produkter detektera ljuset och beroende på våglängd skicka ut det igen på en annan port.

Ett spektakulärt projekt man är inblandad i handlar om att styra individuella datapaket i IP-trafik.

- Vi har en kund som styr enskilda paket i en ljussignal till rätt kanal beroende på paketets innehåll. Kunden jobbar med 10 Gbit/s, vilket ger en ställtid för lasern på några nanosekunder.

- Det är en tillämpning som passar perfekt för våra snabba lasrar. Att avstämbara lasrar har lägre uteffekt än fasta gör ingenting här.

Han vill inte avslöja vem kunden är, men tror att produkten kan finnas framme under året i en betaversion med 64 ¥ 64 kanaler.

- Det räcker kanske inte så långt i verkligheten - där behövs snarare 2 000 ¥ 2 000 kanaler.

Bara en konkurrent

Trots den lovande marknaden finns inte många konkurrenter. Ett nystartat företag i Kalifornien, Agility, är visserligen inne på samma spår, men de ligger enligt Ramberg några år efter i utvecklingen.

- De har dessutom kopierat vårt gränssnitt, så man kan säga att vi har etablerat en industristandard.

Av de stora telekombolagen ser han inte mycket. Deras avstämbara lasrar är inte lika snabba och klarar inte lika stort frekvensband.

Det verkar alltså som om övergången från garagebolag till etablerad miljardtillverkare går osannolikt smidigt. Till och med rekryteringen verkar gå bra.

- Tja, några stora problem har vi faktiskt inte. Det enda vi oroar oss för tekniskt är långtidsstabiliteten, men det är nog ingen stor fråga.

Skutan som Lennart Ramberg snart lämnar över rodret på verkar vara synnerligen välskött.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)