JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Får in fler funktioner i optokretsen

Med ett riskkapital på 18 miljoner dollar, en ny fabrik och tolv patent hoppas det lilla amerikanska företaget Telephotonics i Massachusetts ge den optiska växeltekniken nya ekonomiska förutsättningar. Med en nyligen upptäckt optisk polymer har de skapat en integrerad optisk krets som ligger i teknikens framkant.
En rad funktioner som idag finns tillgängliga som separata optiska komponenter kan integreras i samma krets; det gäller främst demultiplexering, add-drop och optisk växling.

- Tack vare integrationen blir det enklare och billigare. Den här lösningen verkar vara en framkomlig väg. Om Telephotonics kan prestera vad de lovar så är det ett lyft. Jag har inte hört talas om något liknande tidigare, säger Stefan Larsson, expert på komponenter och maskinvara för fiberoptiska nät i Stockholmsföretaget Wavium.

Telephotonics utlovar att priset sänks med 75 procent och energiförbrukningen med 90 procent med deras integrerade optiska krets, jämfört med samma funktioner baserat på dagens separata komponenter.

Tack vare billiga optiska kretsar av detta slag blir det möjligt att införa avancerade optiska funktioner närmare abonnenterna i de nya fiberoptiska stadsnäten. Detta underlättar i sin tur att erbjuda abonnenterna avancerade bredbandstjänster.

Optovärlden är idag full av ickeintegrerade, dyra komponenter som bara kan en sak, ungefär som transistorer och dioder i 1960-talets halvledarteknik.

- Något som är riktigt dyrt när det gäller optiska komponenter är förpackningen, att se till att kopplingen mellan fibern och komponenten är hermetiskt tillsluten. Bara genom att låta flera komponenter dela på ett skal gör att vårt system sänker kostnaderna, säger Dave Freihofer, Telephotonics marknadschef, till Elektroniktidningen.

Kombinerade system

Från ett bibliotek med passiva optiska element, som omfattar magneto-optiska, elektro-optiska och termo-optiska funktioner, satsar Telephotonics på att integrera justerbara filter, uttag, dämpsatser, växlar och mycket annat. De kombineras bland annat till optiska växelsystem, justerbara filtersystem, variabla optiska dämpningssystem med uttag och övervakning, optiska kanalövervakare, dynamiska optiska add-drop multiplexorer (OADM) och inbyggda övervakningssystem.

Vid tillverkningen används kiselchips som bas. På chipset placeras ett rutnät av elektriska kontakter och den optiska polymeren, vågledaren, läggs på med standardlitografi.

När de elektriska kontakterna slås på värms polymeren upp och dess brytningsindex förändras lokalt. På så sätt får man justerbara filter och optiska multiplexorer på ett kiselchips i system som kan övervaka och modulera optosignaler.

Förändringarna i brytningsindex styrs elektroniskt vilket gör det möjligt att styra systemet per distans, i stället för att ta servicebilen och faktiskt åka ut till stället.

Telephotonics redovisade sin systemlösning vid Optical Fibre Conference (OFC) nyligen i USA och den amerikanska branschtidningen Electronic Engineering Times presenterade då innovationen. Enligt EET har företaget lyckats lösa en rad tekniska problem på ett smidigt sätt.

- Nu är det bara att vänta och se vilka funktioner de nya optiska kretsarna från Telephotonics klarar, säger Stefan Larsson.


Erika Ingvald

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)