JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Organiska skärmar når Sverige

Den svenska skärmdistributören Scancraft Data väntar om några veckor en första sändning organiska lysdiodskärmar från Taiwan. Skärmtillverkaren Ritek ser ut att bli bland de första att leverera masstillverkade organiska skärmmoduler för inbyggnad.
Vidvinkeln är fantastisk och det är inget problem att se allt på skärmen även i starkt solljus, säger Scancrafts Gunnar Boxström entusiastiskt.

Han visar upp en prototyp för en organisk lysdiodskärm. Skärmen är gjord att den taiwanesiska tillverkaren Ritek, och i slutet av maj räknar Gunnar Boxström med att ha skärmar av denna typ på sitt lager. Ritek, som är världens ledande producent av lagringsmedia och specialist på CD och DVD, har insett att många av företagets tillverkningsprocesser kan utnyttjas för tillverkning av organiska lysdiodskärmar och siktar nu på att bli först ut med att börja leverera massproducerade skärmar till framför allt utvecklare av nya elektronikprodukter.

- Vi har beställt ett större antal skärmar i formatet 128 ¥ 64 till att börja med. De kunder som vi hittills visat skärmen för har varit mycket imponerade, säger Gunnar Boxström.

Riteks första organiska skärmar är baserade på Kodaks teknik. De är passiva och monokroma, blåa eller gröna. Mot slutet av året planerar Ritek att lansera flerfärgsskärmar och i början av nästa år ska dessa följas av fullfärgsversioner.

- Som jag ser det har organiska skärmar bara två nackdelar jämfört med flytande kristallskärmar. Dels en kortare livslängd och dels kräver de en hel del effekt om man utnyttjar dem fullt ut, men fördelarna är många fler, säger Gunnar Boxström.

Bland de potentiella kunderna nämner han tillverkare av medicinsk utrustning, handhållna IT-produkter och bilelektronik.

- Men flera av de företag som jag har talat med håller på att ta fram helt nya typer av produkter och är än så länge mycket hemlighetsfulla, säger han.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)