JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett gram lätt blåtandsspröt

Antenntillverkaren Gigaant lanserar en ny 2,4 GHz-antenn för Bluetooth-moduler. Kompakt konstruktion och en vikt runt grammet gör den lämplig för bärbara produkter.
Antennen har begåvats med namnet Flavus, vilket betyder gul på latin. Antennens färg är dock blå. Ordet flavus är dock på långa vägar besläktat med färgen blå, så namnet är kanske inte taget helt ur det blå.
 
Antennen väger bara ett gram och mäter i 27 ¥ 8 ¥ 3,2 mm i storlek, vilket gör den lämplig för kompakta enheter i exempelvis bärbara datorer och handdatorer. Den är en halvvågsantenn som integreras i produkter och snäpps fast direkt på kretskortet utan att man behöver löda.
 
Verkningsgraden ligger på 62 procent och antennen har en förstärkning på 4 dBi. Det stående vågförhållandet, VSWR, är 1,8 :1. Detta påstår Gigaant garanterar en effektiv datakommunikation och låg energiförbrukning, viket ger längre batteritid och högre överföringshastighet. Då frekvensbandet den arbetar i ligger runt 2,4-2,5 GHz är den relativt okänslig för störningar från omgivande elektronikkomponenter och andra luftburna signaler.
 
Den nominella impedansen ligger på 50 Ohm med det omgivande nätverket. Arbetstemperaturen ligger mellan -40 och +85 °C och antennen klarar 95 procents luftfuktighet vid +40 grader, vilket gör att man kan köra sin trådlösa kommunikation även från regnskogen i Malaysia.
 
Tanken är att Flavus ska vara en standardantenn som ska kunna beställas i stora volymer, men om det krävs kan den även anpassar för särskilda användar- eller konstruktionskrav.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)