JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Billiga digitaloscilloskop

För 50 000 kronor kan man idag få ett riktigt bra oscilloskop. I denna översikt presenteras 53 modeller från 12 tillverkare, såväl rent digitala som blandat analog-digitala instrument.
Hela listan, 361
Med ett digitalt oscilloskop kan man frysa signalen på skärmen, och spara den, vilket är nödvändigt om man mäter på styrkretsar och annan elektronik. De två viktigaste parametrarna för denna typ av instrument är bandbredd och samplingshastighet. Och som så ofta annars gäller även på denna marknad att man får vad man betalar för.
 
I teorin ska samplingshastigheten vara dubbelt så hög som frekvensen på den signal man vill mäta på. I praktiken behövs ofta betydligt mer.
 
I prisklassen 10 000 kronor ligger den analoga bandbredden mellan 20 och 40 MHz, och samplingshastigheten på högst 100 MSampel/s. Den som behöver en analog bandbredd mellan 100 och 200 MHz, och en samplingshastighet kring 200 MSampel/s eller däröver får betala mellan 30 000 och 40 000 kronor.
 
Man bör observera att flera oscilloskop inte kan använda alla kanaler vid den angivna högsta samplingshastigheten.
 
Minnesdjup, alltså hur mycket information som kan sparas från mätningarna från varje kanal, är en annan egenskap som påverkar priset. även här gäller att man får ganska mycket mer så fort man tittar i de något högre prisklasserna.
 
Andra egenskaper som påverkar såväl användbarheten som priset är skärmens kvalitet, mängden extrafunktioner och möjligheten till utbyggnad. Här är utbudet oerhört varierat.
 
Vill man ha med sig instrumentet ut i fält är förstås vikten och möjligheterna till batteridrift väsentliga egenskaper. De riktiga lättviktarna ligger idag kring 1,4 kg, och har ändå bra prestanda.


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)