JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strömsnål DSP siktar på telekom
Analog Devices kommer med en 16-bitars DSP som påstås fördubblar prestanda jämfört med sin kodkompatibla föregångare.
Den nyintroducerade digitala signalprocessorn, ADSP-2191, från Analog Devices är baserad på den sedan tidigare kända 9x-kärnan och siktar på att hitta en plats i framtida telekomtillämpningar såsom DSL-modem, IP-telefoni, servrar för fjärråtkomst, PBX-bryggor eller ekosläckare. Inbyggt på chipset finns gränssnitt som stöder T1-, E1- och H.100-baserade system.

ADSP-2191 klockas med 160 MHz och klarar upp till 160 miljoner instruktioner per sekund. Kretsen har ett inbyggt dataminne konfigurerat som 32 k x 16-bitar samt ett programminne som också är på 32 k men har 24-bitars konfiguration. Det sistnämnda minnet kan både användas för program och data på ett flexibelt sätt. Slutligen finns ett 24-bitars boot-ROM om 1 k inlagt på chipset.

Signalprocessorn innehåller dessutom, bland annat, tre serieportar som stöder tidsmultiplexering på upp till 128 kanaler per port, två seriella periferigränssnitt (SPI), en styrenhet för direkt minnesåtkomst (DMA), en Uart-port samt ett 8- eller 16-bitars gränssnitt mot värdsystemet. Likaså har den begåvats med fyra olika effektsparlägen som gör att strömförbrukningen sjunker under 90 µA i viloläge.

Självklart stöds DSPn av företagets arsenal av utvecklingsverktyg för programvara och hårdvara. Arkitekturen är optimerad för att programmeras i C eller C++ och Analog Devices hävdar att effektiviteten hos den egna C/C++-kompileraren är hela 50 procent effektivare än konkurrenternas.

Provexemplar av ADSP-2191-familjen väntas dyka upp i juni, medan volymproduktionen är planerad att starta under första kvartalet nästa år. Samtidigt med de första proverna kommer ett USB-baserat utvecklingskort, kallat EZ-KIT Lite, att finnas tillgängligt.


Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)