JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson tar 5 miljarder från utvecklingen

Ericsson tänker spara 5 miljarder kronor per år inom forskningen och utvecklingen. Utvecklingsavdelningar i Stockholm kan slås samman.
Beloppet innefattar "administrativa resurser" och ska sparas genom "konsolidering av antalet FoU-anläggningar", det vill säga sammanslagna utvecklingsavdelningar.

Vid en presskonferens på Ericssons huvudkontor i Stockholm målade företagets vd Kurt Hellström upp en mycket dyster bild av marknaden för företagets produkter nu och framöver, men såg det som en positiv bieffekt att företaget nu får tid att göra effektiviseringar efter att i många år helt ha fått koncentrera sig på att kunna växa. Kanske har de som nyligen fått sparken i till exempel Kumla och Linköping, och de ytterligare 12 000 som kommer att få lämna företaget enligt dagens uppgifter, en mindre positiv syn på saken. Knappt hälften av de nya personalnedskärningarna ska göras i Sverige. Här försvinner alltså runt 5 000 Ericssonjobb.

"Skär försiktigt"

Trots att 5 miljarder kronor per år alltså ska sparas inom forskningen och utvecklingen framställde Kurt Hellström det som att området är relativt skonat.

- På det området kommer vi att vara verkligt försiktiga så att vi inte skär i något som tillhör vår kärnverksamhet, sade han men tillade bland annat att begränsningen till färre produktmodeller kunde ha en påverkan.

På frågan ifall FoU-verksamheten i Lund skulle omfattas av neddragningar eller inte, gav han ett svar som istället betonade Stockholmsverksamheten.

- Vi utesluter inte att Lund eller Göteborg kommer att påverkas, men det är ju i Stockholm som huvuddelen av den här verksamheten ligger, svarade Kurt Hellström.

Det kan tolkas som att utvecklingsavdelningar i Stockholm kommer att slås samman eller skäras ner.

Talade väl om konsulter

Det gavs inga nya besked om den aviserade konsultneddragningen i samband med kvartalsrapporten. Ledningen ville inte svara på hur mycket som ska sparas på färre konsulter och sänkta priser.

- Det får ni veta så småningom, sade Kurt Hellström.

Han pekade dock på att många konsulter kan räknas till Ericssons kärnverksamhet och att konsultavtal kan vara bra. Ericsson har cirka 5 000 konsulter i Sverige.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)