JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mitthögskolan får 50 EU-miljoner

Elektronikforskningen vid Mitthögskolan i Östersund är säkrad för tre år framåt. Det nya renrumslabbet där kan förses med den utrustning som forskningen kräver. Detta efter att EU beviljat 50 fräscha miljoner.
Projektet Jepp, Jämtlands Elektronikproduktionsprojekt, går nu in i en ny fas. Tack vare ett engångsbidrag på 50 miljoner kronor ur EUs så kallade Mål 1-fond för regional utveckling kan verksamheten fortsätta i åtminstone tre år till, då under namnet Jepp II. Industrins bidrag minskar inte heller, vilket tidigare var aktuellt.

Projektet Jepp syftar bland annat till att ta fram tredimensionellt byggda flerchipsmoduler, alltså konstruktioner där chips staplas på varandra för att uppnå så kompakt byggsätt som möjligt. Efter en tämligen trög start har forskningen nu fått bra fart, berättar professor Hjalmar Hesselbom som leder verksamheten..

- De första resultaten publiceras snart, säger han.

Pengarna från EU ska även bekosta utrustningen i det nya renrum som ska byggas på det område där regementet A4 tidigare höll till. Dit ska hela verksamheten flytta.

- Pengarna är en nödvändig förutsättning för att flytten ska bli meningsfull. Visserligen betalar Mitthögskolan själva renrummet, men utan utrustning blir det knappast någon poäng, säger Hesselbom.

Jepp disponerar förvisso redan ett mindre renrum, där man nyligen installerat en hel del utrustning. Bland annat finns där en sputter, ett svepelektronmikroskop, en plasmaetsare och en monteringsmaskin med precision på 1 (my)m. Dessa tas förstås med i flytten, men Hesselboms önskelista över ny utrustning är lång.

- Bland annat behöver vi en liten diffusionsugn och mängder av avancerad mät- och analysutrustning, säger han.

De nya pengarna och det faktum att industrin inte längre rekryterar lika aggressivt som tidigare ökar också möjligheterna att rekrytera fler forskare, något som under hela Jepps existens varit ett bekymmer.

- Vi söker fortfarande två doktorander och en industrilicentiat, berättar Hesselbom och säger samtidigt att han har gott hopp om att besätta de tjänsterna inom kort.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)