JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bättre maskiner efterfrågas

Tillverkarna av monteringsmaskiner släpar efter och har svårt att hålla jämna steg med utvecklingen på komponentsidan. Samarbete krävs för att utvecklarna ska slippa ge avkall på sina konstruktioner.
Visst skulle man önska att det fanns bättre tillverkningstekniker, säger Stefan Morén på antenntillverkande Allgon. Konstruktörer tvingas anpassa krav på precision och prestanda till befintliga tillverkningsmetoder.

Redan på idéstadiet måste man därför ha de praktiska aspekterna i bakhuvudet. Produkten måste gå att tillverka.

Stefan Morén anser att den telekom- och IT-orienterade elektronikbranschen fortfarande är i sin linda. Standardiserade tillverkningsprocesser och utrustningar saknas idag och utbytet vid tillverkningen är låg. För att hitta nya lösningar gäller det att tänka i nya banor och låta sig inspireras av andra branscher.

- Genom att titta på exempelvis förpackningsindustrin kan vi lära oss mycket. Det är ett område som är väletablerat och har kommit långt när det gäller att hitta nya produktionslösningar, säger han.

Viss utrustning finns

Trots den omnämnda bristen på standardlösningar för minimontering finns dock utrustning att köpa ute på marknaden som närmar sig de små dimensionerna. Jubo Mechatronics säljer exempelvis monteringsmoduler för precisionsmontering baserade på standardrobotar från Seiko Epson.

Systemet klarar monteringstoleranser på 5-10 µm. De minsta komponenter systemet kan hantera är 2-3 tiondels millimeter i storlek.

Jan Embertsén bekräftar att intresset för högprecisionsutrustning är stort.

- Speciellt inom kombinationen opto och elektronik är precisionsutrustning mycket efterfrågad, säger han.

För att kunna hantera de små och ofta känsliga komponenterna använder maskinerna flexibla gripdon och en undanfjädrande vakuumpipett som suger fast föremålen.

- Eftersom statisk elektricitet är ett problem för små komponenter måste man se till att skapa en ESD-säker miljö, säger Jan Embertsén.

De allt mindre komponenterna som kommer ut på marknaden kräver att produktionsutrustningen anpassas och håller jämna steg i utvecklingen.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)