JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tekes satsar bortom 3G

Finlands motsvarighet till Nutek, Tekes, satsar nästan 500 miljoner kronor på forskning om mobil kommunikation efter tredje generationens mobiltelefoni. Lika mycket är det tänkt att runt 100 finska företag tillsammans ska satsa i projektet som döpts till "Bortom 3G".
Projektet ska pågå i tre och ett halvt år och startar första juni. Meningen är att det ska resultera i kunskaper som den finska mobiltelefonbranschen kan ha användning av runt 2010. Målsättningen är att Finland ska behålla sin framskjutna ställning på mobiltelefonterminaler. Men exakt vilka tekniker som de medverkande företagen ska satsa på i projektet är inte klart. Kari Tilli som ansvarar för telekommunikation- och elektronikprojekt på Tekes vill inte kalla det för en satsning på fjärde generationens mobiltelefoni.

- Idag ser vi att GPRS kallas för 2,5 G. Jag är ganska säker på att 3G kommer att följas av ett 3,5 G. Kanske som en kombination av flera tekniker, säger han.

Nokia är inte oväntat det största företaget som medverkar i projektet men det kommer inte att vara fråga om att ta fram terminaler företaget kan sälja på marknaden de närmaste åren.

- Vi kan inte göra så mycket för Nokia mer än att ta fram sådana kunskaper de kanske behöver om tio år. Hela Tekes budget motsvarar ungefär en femtedel av de pengar Nokia lägger på forskning och utveckling varje år, säger Kari Tilli.

"Bortom 3G" kommer enligt honom att lägga mycket kraft också på de tjänster som kan bli möjliga med större dataöverföringskapacitet till mobila terminaler och Tekes hoppas på deltagande från flera tjänsteleverantörer.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)