JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stora komponentdistributörer blir större

Svenska komponentdistributörer hade ett lysande fjolår. Sammanlagt ökade omsättningen för de tio största med 54 procent, jämfört med året innan.
Förra året ökade världens halvledarmarknad med över 35 procent. Och självklart smittade uppgången av sig på distributörsbranschen både i Sverige och internationellt. Det framgår av Europartners Consultants årliga rapport, som bland annat analyserar den svenska komponentmarknaden.

- Jag har aldrig någonsin tidigare upplevt en så dramatisk ökning i komponentbranschen, säger Lars Skantz, som sammanställt den svenska delen av Europartners rapport och som jobbat i branschen i 37 år.

Allra bäst gick det för de största distributörerna. Future Electronics, som klättrat upp till en sjunde plats på tio-i-topp-listan, visade en häpnadsväckande tillväxt på hela 368 procent under förra året.

även Arrow Components Sweden redovisar ett mycket stark resultat för år 2000. Företaget kunde därmed behålla sin plats på tronen ytterligare ett år. Värt att notera är dock att fd Jakob Hatteland Electronics numera ingår i Arrow, samt att de två företagens gemensamma omsättning för 1999 mer än dubblerades under förra året.

- Om man tittar närmare på min sammanställning kan man se att Future gått speciellt starkt framåt på passiva komponenter, säger Lars Skantz.

Sannolikt kan man se samma tendens om man analyserar siffrorna hos andra distributörer med vind i seglen. Orsaken kan vara den svåra allokeringssituationen som rådde på passiva komponenter under förra året, vilken tvingade komponentköparna att formligen dammsuga marknaden på vissa komponentsorter.

- Leveranstiden på exempelvis keramiska kondensatorer kunde vara hela 40 veckor. Den som kunde leverera snabbare fick ordern.

Andelen distribution när det gäller passiva komponenter uppgick också till 52 procent under fjolåret. Det kan jämföras med distributionsandelen av den totala komponentmarknaden i Sverige som under den senaste tioårsperioden legat runt 30 procent.

En viktig detalj i sammanhanget är att Avnet Nortec, som ligger tvåa på årets tio-i-topp-lista, är det enda företaget vars omsättning bakats samman med ytterligare företag i samma koncern. Således ingår BFI Optilas och EBV Elektronik i Avnets siffror.

De största komponentdistributörerna i Sverige var förra årets vinnare. Deras gemensamma omsättning ökade med hela 54 procent, medan den totala distributionen av komponenter i landet ökade med 39 procent till 7,4 miljarder kronor.


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)