JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons varsellista klar på måndag

Omkring 700 anställda vid Ericsson Radio Systems mobilsystemsdivision får sluta under juni eller strax därefter, när företaget sparar. På måndag ger företagsledningen sin namnlista till fackförbunden.
I april stod det klart att två projekt, med sammanlagt 700 medarbetare, på mobilsystemdivisionen i Kista skulle läggas ner. Men det betyder inte att det är samma personer som får lämna bolaget, även om uppsägningslistan troligen kommer att omfatta ungefär lika många personer. Listan med chefernas förslag på vilka som ska sägas upp kommer att lämnas över till medarbetarnas företrädare på måndag, 28 maj. Sedan ska det förhandlas om frågan.

- Vi har fått besparingssiffror som gäller enheter, som WCDMA, Edge och 2G. Men vi vet inte ännu hur det fördelas på delar av enheterna, säger Sifklubbens vice ordförande Kjell Bergman.

Men den delen av bilden borde alltså klarna på måndag.

- En stor del av de här personerna är naturligtvis ingenjörer, men hur många vågar jag inte svara på.

Framför allt är det ändå inom olika grupper av administrativa medarbetare som Ericssons neddragningar ska göras.

Tyst från ledningen

Mats Thorén, på Ericsson Radio Systems pressavdelning, vill inte uttala sig om vilka besked ledningen ger till de fackliga företrädarna innan förhandlingarna är avslutade.

- På måndag kommer definitivt inget att meddelas offentligt härifrån. Det är hänsynen som vi tar mot de berörda att de måste få reda på det först, och måste få svängrum för att diskutera med sina chefer, säger han.

Mellan 5 000 och 6 000 personer jobbar inom Ericsson Radio Systems division för mobilsystem, även kallad DMS. Hur många som ska varslas inom övriga delar av Radio Systems, eller inom de olika stockholmska Ericssonbolagen för övrigt, har bara sagts i ett fall: Ericsson Microelectronics. Där lades varslen redan i början av maj. Av 1 600 anställda i Kista påverkas 250 personer, varav 75 tjänstemän som får byta jobb inom bolaget. Av dessa 75 är vissa ingenjörer, främst inom den produktion av bland annat radiokrets- och kraftmoduler som nu flyttas till Kalmar.

Totalt ska 2 600 anställda inom Ericssonkoncernens verksamhet i Stockholm få personliga besked om uppsägning före semestern, och 120 i Lund. Till hösten tillkommer 1 300 personer i Sverige. Totalt varslas alltså 4 000 personer i Sverige.

Ericsson ska dessutom göra sig av med 4 000 konsulter, bland annat genom att flytta över uppdrag inom webbdesign och projektledning från yttre konsulter till det interna konsultbolaget Epac som har cirka 1 100 anställda.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)