JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fängelse och böter för verktygstillverkare

Fem ledande personer hos verktygsföretaget Avant får fängelse i upp till ett år. De fem, plus företagets chef, ska tillsammans med bolaget också betala 330 miljoner kronor i böter. Det blev utfallet av verktygsindustrins mest uppmärksammade rättstvister någonsin, mellan Avant och rivalen Cadence.
I december 1995 klev 25 poliser och FBI-agenter in på Avants kontor i Santa Clara i Kalifornien och tog med sig mängder av datorer, hårddiskar och programutskrifter. Dagen efter anklagades anställda på Avant för att ha stulit programvara och använt denna i två verktyg för layout och konstruktion av integrerade kretsar, kallade Arccell och Aquarius.

Nu, drygt fem år senare, har upplösningen kommit. Resultatet är uppseendeväckande - fem av de sju anklade får fängelse mellan ett och två år och ska betala mellan en och 27 miljoner kronor i böter. Avantchefen Gerald Hsu, som hela tiden hävdat att alla anklagelser varit grundlösa och att stämningen enbart varit ett sätt för Cadence att sätta krokben för sin konkurrent, slipper fängelse men får också böta 27 miljoner kronor. Dessutom ska bolaget Avant betala 270 miljoner kronor i böter. En av de sju åtalade frias helt.

Rent formellt har ingen av de anklagade förklarat sig skyldig till något brott. De har i stället hävdat så kallat "no contest", vilket i en amerikansk rättegång betyder att man inte erkänner sig skyldig men accepterar straffet.

På en presskonferens förklarade företaget att man i och med detta vill sätta punkt för affären en gång för alla, och hoppas att man därmed agerar på det sätt som bäst gynnar företaget, aktieägarna, de anställda och kunderna.

Den förhoppningen kan dock vara förgäves. De två aktuella verktygen säljs visserligen inte längre, men Cadence advokater har vädrat morgonluft. De menar att utfallet i rättsprocessen bereder vägen för ett civilmål, där Cadence kan få skadestånd för uteblivna inkomster. Enligt tidningsuppgifter förbereder man en mångmiljardstämning i en ny process, som i så fall troligen skulle ta minst något år. Enligt Avant skulle skadeståndet maximalt hamna kring 1,5 miljarder, vilket företaget hävdar att man har på banken. Man kan notera att företagets aktie steg något efter detta besked.

Avant har vuxit kraftigt under de senaste åren - man omsatte drygt 3 miljarder kronor i fjol och har drygt 1500 anställda. I Sverige har man i dagsläget fem anställda och siktar på att vara dubbelt så många innan året är slut.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)