JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sämsta kvartalet någonsin för halvledarindustrin

Senaste kvartalet var det sämsta någonsin för halvledarindustrin. I alla fall om man jämför med närmast föregående kvartal. Marknaden föll med över tjugo procent jämfört med de tre sista månaderna förra året.
Enligt analysföretaget IC Insights är det den värsta nedgången någonsin, även om det bara finns jämförbara data sedan 1980. Nedgången under första kvartalet i år är enligt analytikerna 21 procent vilket är mer än dubbelt så mycket som den genomsnittliga nedgången för de tio sämsta kvartalen de senaste 20 åren.

även antalet sålda enheter sjönk kraftigt under början av 2001. Med en 15 procentig nedgång kan de också räknas till det sämsta kvartalet sedan 1980.

Bland de komponenter som gått sämst återfinns till exempel programmerbar logik som säljs mycket till tillverkare av data- och telekomutrustning. Enligt IC Insigths kan en del av denna nedgång bestå av att många företag som till exempel Cisco har stora lagervolymer av komponenter som de använder i stället för att ta upp nya beställningar. Stora nedgångar finns också på minnessidan men här kan en del av nedgången enligt IC Insighets tillskrivas säsongsnedgång och sjunkande priser.

De dåliga siffrorna för senaste kvartalet ska ses i ljuset av den kraftiga tillväxt halvledarmarknaden haft under 2000. Jämför man siffrorna med första kvartalet förra året visar många produktgrupper fortfarande på tillväxt. Men det omfattar dock inte till exempel DRAM eller digitala signalprocessorer (DSP) som där marknaden för båda sjunkigt med mellan 20 och 30 procent jämfört med första kvartalet 2000. För DSPer ligger en del av förklaringen i minskad efterfrågan från mobiltelefontillverkarna. Enligt IC Insights har dessa haft överdrivet aggressiva planer för sina egna marknadsandelar i år.

Under kommande kvartal räknar analytikerna med att situationen ska bättra sig något, men en total återhämtning av marknaden väntar sig inte IC Insights innan 2003.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)