JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Taiwanesiska Via satsar på RF i Lund

Taiwanesiska Via Technologies blir nästa tillskott i det svenska klustret för system på kisel, Socware. Tillsammans med institutet Acreo ska det fabrikslösa företaget forska på kretsar för trådlös kommunikation i anslutning till Lunds universitet.
- Via är ett intressant företag i och med att de är störst i världen på chips-set för pc och för att de satsar mycket på kommunikationskretsar, säger Tommy Skoog som ska leda projektet för Acreos räkning.

Tanken är att han och Acreo ska bygga upp ett designcenter för halvledarprodukter kring trådlös datakommunikation. Pengarna kommer till en början från Teknikbrostiftelsen i Lund och från Via. Från teknikbrostiftelsen kommer 15 miljoner kronor medan företaget beräknas skjuta till minst lika mycket, beroende på hur väl forskarna lyckas. Siktet är inställt på att anställa runt 15 konstruktörer och om företaget sedan är nöjda med det totala resultatet tar de över verksamheten efter två år. Upplägget liknar alltså det som Acreo sedan tidigare har med företaget Atmel i Norrköping.

Den taiwanesiska företaget som är placerat i Taipei har idag sin mesta verksamhet inom kretsuppsättningar för pc och inom x86-processorer. Det senare bland annat genom uppköp av amerikanska Cyrix. Centret i Lund är dock företagets första verksamhet i Europa.

- Genom att Via har ett så gott anseende och att de gör den här satsningen så kan de leda till fler kontakter mellan Sverige och Taiwan, säger Tommy Skoog.

Bland annat är Via den taiwanesiska halvledartillverkaren TSMCs största kund och har därigenom tillgång till deras nya processer på ett tidigt stadium.

Att centret hamnar just i Lund beror på att Acreo anser att forskningen inom RF är framstående där och att det utbildas civilingenjörer på området där. Dessutom har det ingått i institutets planer en längre tid med en etablering i södra Sverige. Representanter för Via besökte även KTH och Linköpings universitet innan de bestämde sig för var de ville satsa.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)