JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB driver på öppna bredbandsnät

Öppna bredbandsnät var en av huvudpunkterna under Telekomdagarna. Tanken är att hyresgäster i samma fastighet skall kunna välja olika leverantörer av bredbandstjänster framöver.
- Bredbandsnät byggs ofta med vissa förbehåll. Nätoperatören vill inte släppa in andra nätoperatörer som kan dumpa priset och äventyra investeringen, säger Torbjörn Karlsson på konsultbolaget Retea.

Fördelen med neutrala fibernät är att slutkunden har möjlighet att välja precis de tjänster som han vill ha.

- Då måste tjänsteleverantörerna konkurrera och monopolsituationen undviks, säger Torbjörn Karlsson.

ABB och några andra systemleverantörer har nu tagit fram de första produkterna för öppna bredbandsnät. Och redan har en handfull stadsnät och bostadsföretag beslutat att införa tekniken.

Tekniken innebär normalt att en nätoperatör bygger ett lokalt fibernät och ansluter bostäderna. Sedan får andra operatörer hyra kapacitet fram till hushållen. De nya systemen mäter automatiskt trafiken i det lokala bredbandsnätet, för den enskilda tjänsten och abonnenten, och tjänsteleverantörerna debiteras därefter.

Monopol slopas

De öppna bredbandsnäten innebär en viktig förändring. Bredbandsbolaget, och andra nätoperatörer, har tidigare byggt hela sin affärsidé på monopol under en tidsperiod, normalt 3 till 4 år.

För två år sedan kom de första kraven på att lokala bredbandsmonopol inte skulle accepteras. ABB började utreda saken och för ett år sedan beslutade man att utveckla en systemplattform för ändamålet inom ett nytt företag, ABB Broadband Solutions.

Företaget räknar med att majoriteten av stadsnäten i Sverige kommer att välja en öppen nätlösning framöver.


Eva Ekelöf

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)