JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabb och enkel asicsyntes

Nytänkande syntesverktyg ska öka konstruktörernas produktivitet

Med ett verktyg som är minst 15 gånger snabbare än konkurrenternas och betydligt lättare att lära sig hoppas företaget Synplicity upprepa framgångarna från FPGA-sidan.
Synplify Asic klarar stora konstruktioner snabbt, det gör arbetsflödet enkelt. Gamla konstruktioner kan återanvändas oavsett vilka verktyg de är utvecklade med - alla gränssnitt och format är öppna.

Syntesverktyg för asicar domineras idag av ett företag, Synopsys. Ska man konkurrera där krävs produkter som tillför något nytt, vilket Synplicity hävdar att nylanserade Synplify Asic gör.

- Vårt verktyg är 15 gånger snabbare, vår metodik klarar större konstruktioner och vårt verktyg tar högst en dag att lära sig. Det gör att produktiviteten ökar radikalt, säger John Gallagher, marknadsansvarig på Synplicity.

Syntesverktygets uppgift är att ta en beskrivning av en konstruktion i form av VHDL- eller Verilogkod på registernivå och översätta denna till en nätlista på grindnivå. Och helst ska det gå snabbt.

- Vårt verktyg klarar 300 000 grindar i timmen, och konstruktioner med upp till två miljoner grindar, säger Gallagher och hävdar att ingen annan på marknaden kommer i närheten av varken den hastigheten eller kapaciteten.

Synplicity har tidigare haft stor framgång med sitt syntesverktyg för programmerbar logik, och vill nu alltså bredda sig till att även omfatta asic. Eftersom Synopsys biblioteksformat, kallat .lib, numera är öppet ser Synplicity stora möjligheter.

- Vårt verktyg kan använda .lib lika bra som vårt eget format .syn. Vi har kunder som använder bibliotek från drygt tio asicleverantörer.

I första hand siktar företaget på konstruktörsskiktet strax under spjutspetsarna, det vill säga de som gör asicar med geometrier kring 0,18 eller 0,25 µm. Det finns dock inget i verktyget som hindrar användaren från att gå ner till exempelvis 0,11 µm.

Den tekniska skillnaden mellan FPGA- och asicverktygen är faktiskt inte särskilt stor. Den största nymodigheten är den egenutvecklade inkrementella timinganalysatorn som enligt företaget är den snabbaste i sitt slag på marknaden. För användaren ser asicverktyget likadant ut som FPGA-verktyget, och syntesalgoritmen är densamma.

Algoritmen är väsensskild från konkurrenterna. Den ser till att verktyget automatiskt identifierar funktioner som kan implementeras i färdiga moduler, och ser samtidigt till att optimeringen görs över hela konstruktionen. Det är stor skillnad mot Synopsys verktyg som delar upp konstruktionen i småbitar som syntetiseras och optimeras för sig.

En annan stor skillnad rör användarvänligheten.

- I Synopsys verktyg finns över 2 000 kommandon. Vi har knappt 20 - resten är automatiserat, säger Gallagher och understryker att resultatet inte blir sämre för det.

Synplify Asic finns för Solaris, HP-UX samt Windows 2000 och NT. Listpriset är 115 000 dollar, men existerande kunder kan få det för halva priset året ut. I Sverige säljs verktygen av Hardi Electronics i Malmö.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)