JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Högsta mode hyra kapacitet i mobilnäten

I Norden växer intresset för virtuella mobiloperatörer. När 3G-näten byggs ute i Europa planerar även Telia att hyra kapacitet.
Vid Telekomdagarna redovisade Magnus Sjölander, Netcom Consultants, den förväntade utvecklingen när det gäller virtuella operatörer och framför allt då de nya möjligheterna för varumärkesbaserade virtuella mobiloperatörer.

För systemleverantörer som Ericsson och Nokia har det blivit ett viktigt försäljningsargument att kunna erbjuda nätprodukter som kan hantera virtuella mobiloperatörer. En virtuell mobiloperatör köper överkapacitet i de befintliga mobilnäten till grossistpris. Det är främst operatörer för 3G-nät som kommer att vara intresserade av att fylla näten med trafik, men även i GSM-näten finns utrymme över.

En virtuell mobiloperatör kan ha kundregister, växel och en nätverkskod. Men det kommer också att finnas de som inte har egen nätutrustning. Istället köper dessa hela sin infrastruktur på grossistvillkor.

Utvecklingen öppnar för Telia att bli virtuell mobiloperatör i Tysk-land, Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien. Telia utreder en sådan satsning.


Eva Ekelöf

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)