JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mönsterkortsfabrik för kontoret

Skottar hoppas revolutionera mönsterkortsindustrin

Den ser ut som en något förvuxen kopiator. Men den är en hel liten mönsterkortsfabrik. Med Quickboard från skotska Sigtronics kan var och en bli sin egen mönsterkortstillverkare.
Idag görs mönsterkort i princip på samma sätt oavsett om man behöver ett enda eller flera tusen exemplar. En hel maskinpark måste sättas upp för ändamålet, och kortet måste gå igenom 25-35 processteg. Det kan ta allt mellan en dag och två veckor, beroende på kortets komplexitet, vilka kontakter man har med mönsterkortstillverkaren och var denna ligger.
 
Inom en snar framtid ska det bli annorlunda, säger företrädare för det skotska företaget Sigtronics. Då kan det räcka med ett par minuter för att få fram ett kort.
 
- Vi tror att vårt "lila monster" kommer att förändra hela mönsterkortsindustrin, säger företagets marknadschef Paul Makin.
 
Det lila monstret är en apparat som heter Quickboard, en helautomatisk mönsterkortsmaskin som inte mäter mer än 1,5 ¥ 1,5 ¥ 1 m. Bortsett från ljudnivån så kan den i princip ställas i kontorsmiljö - den enda anslutning som behövs är ett vanligt vägguttag.
 
Företaget har jobbat med utvecklingen i hela sin fem år korta historia. Nu är de första fyra exemplaren klara, och försäljningen har börjat i Storbritannien. övriga Europa samt USA får vänta till slutet av året.
 
Quickboard utgår från cad-data i Gerberformat. Mönstret och hålen fräses och borras först mekaniskt, därefter appliceras ledarna i form av en ledande polymer som sedan härdas med infraröd strålning. Det enda operatören behöver göra är att flytta kortet från luckan med mekanisk bearbetning till en annan lucka för polymerbehandlingen.
 
- Vi har patenterat polymeren, den är en stor del av hemligheten. Polymeren består till 80 procent av av koppar, resten är tenn, silver, palladium, bly och flussmedel.
 
- Resultatet blir god lödbarhet och ledningsmönster som klarar frekvenser upp till 2 GHz.
 
I första versionen kan Quickboard göra enkel- och dubbelsidiga kort upp till A4-format. Minsta ledningsgeometrier är 150 µm, med 75 µm noggrannhet. Minsta hål är 100 µm.
 
Klart konkurrenskraftigt om man jämför med mindre och medelstora mönsterkortstillverkare.
 
På ritbordet finns maskiner för flerlagerskort och en variant där den mekaniska bearbetningen är ersatt av laser.
 
- Då kommer vi ner i produktionstider på 10-20 sekunder per kort, säger Makin.
 
Prislappen ligger kring 150 000 pund, drygt 2 miljoner kronor.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)