JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programmerare lär sig test från hårdvarusidan

Programutvecklare måste börja testa programvarukomponenter på samma sätt som elektronikkonstruktörer testar elektronikkomponenter. Redan när man ritar systemet bestämmer man hur det ska provas.
- Vi arbetar uteslutande med programvarukomponenter, men vi är inspirerade av hur man använder elektronikkomponenter. Vi hävdar att programvarukonstruktörer framöver måste jobba mer som elektronikkonstruktörer gör med maskinvarukomponenter, säger Håkan Edler på svenska IVF, Industriforskning och utveckling.

Håkan Edler är projektsamordnare för Component+, ett EU-projekt med det formella namnet IST-1999-20162. Projektet ska utvärdera en ny teknik för självtestande programvarukomponenter. Tekniken kombinerar känd teknik från komponentbaserad programvaruutveckling, med beprövad teknik för inbyggt test av integrerade kretsar.

Inbyggda system byggs i allt högre grad av standardprocessorer och standardoperativsystem. Programvaran byggs som komponenter, som kombineras efter behov. Vart och ett av dessa byggblock har provats vid konstruktionen, men sedan vill det till att den köpta programkomponenten fungerar som köparen tänkt sig.

Component+ jobbar på att göra byggblocken självtestande. Inspirationen tar de från de hårdare delarna av elektronikbranschen.

- Elektronikkonstruktörer utgår från funktionskrav och egenskapskrav på de apparater de ska konstruera, och gör sedan ritningar på systemet. De sitter och jobbar med modeller av systemet, och skulle aldrig börja löda annat än små prototyper för att komma underfund med hur en komponent fungerar, säger Håkan Edler.

- Redan när man konstruerar ett kretskort eller en elektronikapparat så bestämmer man hur den ska provas. Så ska vi göra med programvarusystem.

Hitintills har det varit ont om kostnadseffektiva metoder för att prova programvarukomponenter under produktionen.

- Vi studerar två tillämpningsområden för inbyggd provning: provning av kontrakt och provning under drift. Vid provning av kontrakt kontrollerar man att en utvald programvarukomponent stämmer med krav och förväntningar. När komponenten tas i drift kan man låta den själv prova att omgivningen passar och man kan låta omgivningen prova att komponenten passar in, säger Håkan Edler.

- Provning under drift av programvarukomponenter i inbyggda system har många aspekter, men vi kommer att koncentrera oss på funktioner för spårning och övervakning av låsta situationer.

Självtest och återanvändning

Det teoretiska ramverket för projektet består av traditionell objektorienterad teknik för programutveckling, kombinerad med självtestande och teståteranvändande BIT-komponenter. En BIT-komponent är en ny sorts programvarukomponent med inbyggt test (Built-In Test).

EU-projektet Component+ stödjer fortsatt utveckling av BIT-teknik för komponentbaserad programvaruutveckling, och planerar att utvidga användandet inom europeisk programvaruindustri. Projektet har därför etablerat kontakt med forsknings- och utvecklingsenheter samt industriföretag inom Europa. Projektet ska pågå i två års tid, och till dags datum har man avverkat ett halvår av tiden.

- Vi har lagt den teoretiska grunden. De två frågor vi hitintills diskuterat är hur man definierar en programvarukomponent, samt vilken inbyggd provning vi kan använda. EU-kommissionen har gjort en första granskning av projektet. Granskningen genomfördes av tre experter, som gav klartecken för fortsatt arbete. Nu ska vi gå från teori till praktik, säger Håkan Edler.

Projektets syfte är först och främst att ta fram riktlinjer för inbyggd test. Man ska leverera tekniska rapporter om BIT-komponenter som beskriver en praktisk teknik för hur dessa ska implementeras och testas, samt en verktygslåda med färdiga BIT-komponenter. Innan verktygslådan i slutänden når marknaden ska den testas i ett antal pilotprojekt hos projektets partners.

Pilotprojekten startar under nästa år, och den sista september 2002 ska de vara slutförda.


Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)