JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Universiteten är nyckeln
Många internationella halvledarjättar har med olika medel lockats att lägga fabriker i Skottland
Många internationella halvledarjättar har med olika medel lockats att lägga fabriker i Skottland. Det har förvisso haft en god inverkan på arbetslösheten, som numera inte är högre där än i övriga Storbritannien. Men samtidigt har dessa storföretag inte alltid sett sina investeringar i Skottland som strategiska, så i tider av motvind har fabriker helt sonika lagts ned och tusentals människor tvingats gå.

När nu optoindustrin håller på att växa till sig i Skottland så byggs den upp helt annorlunda. Nu är det primärt det egna kunskapskapitalet som ska förädlas. Tiotals år av högklassig forskning på skotska universitet ska omvandlas till kommersiella produkter för dagens och morgondagens optiska nät. Och de internationella halvledarjättarnas mångåriga närvaro har skapat en god kunskapsbas i konsten att bygga upp storskalig komponenttillverkning.

Optoboomen kanske inte ger lika snabba effekter på sysselsättningen som halvledarboomen gav på 1980- och 1990-talen. Men förhoppningen är att den ger en mer stabil industri, som inte fluktuerar lika mycket i tider av snålblåst.

Den skotska optotillväxten kan på många sätt jämföras med den svenska. En intressant aspekt är skillnaden i utbildningsnivå, som tyvärr inte utfaller till Sveriges fördel. Enligt siffror från Alba Center, Skottlands kraftsamling för elektronik och optoteknik, så har Skottland mer än dubbelt så många ingenjörer, matematiker och datavetare som Sverige per capita. Räknar man teknologie doktorer är skillnaden ännu större.

Förvisso är den svenska optoindustrin mer systemorienterad och den skotska mer material- och processfokuserad. Det är inte exakt samma kompetenser som behövs. Men den som önskar sig en fortsättning på det svenska optoundret bör nog se långsiktigt och studera satsningarna på de skotska universiteten.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)