JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avant drabbas av miljardskadestånd

Drygt två miljarder kronor, eller närmare bestämt 195 399 855 dollar. Det är vad verktygsleverantören Avant måste betala i skadestånd till konkurrenten Cadence, efter den troligen mest uppmärksammade rättegången i branschen.
Cadence begärde 700 miljoner dollar. Avants advokater tyckte 7 miljoner var mer rimligt. Summan hamnade alltså däremellan, och båda parter har accepterat utslaget.

Tidigare har domstolen dömt sju av Avants anställda till böter och fem av de sju fick även fängelsedomar. Domstolen kom fram till att dessa stulit källkod från sin tidigare arbetsgivare Cadence, och att källkoden använts i Avants produkter.

Stephen Wuu, en av de som grundade företaget Arcsys som efter ett antal fusioner och uppköp blev Avant, var den som tog med sig den viktigaste koden när han slutade på Cadence. Han fick det hårdaste straffet på 30 miljoner kronor i böter samt två år i fängelset San Quentin och därefter skyddstillsyn i tre år. Wuu, som leddes bort i handbojor från rättegången, slipper dock sitta bland våldsbrottslingarna. Domaren uppmanade i stället fängelseledningen att låta Wuu hjälpa till med datafrågor.

Avant har redan betalt böterna för de anställda och därtill 140 miljoner dollar av skadeståndsbeloppet. Resten av pengarna har man begärt uppskov med till januari då man beräknar ha tjänat in dem. För trots allt fortsätter Avants affärer att gå bra. Man har 30 kvartal bakom sig med ständigt ökande försäljning, det senaste med intäkter på 90 miljoner dollar. Och enligt företagets nye chef Paul Lo har inte en enda kund övergivit Avant. Bland framgångarna finns också en order från Ericsson Microelectronics. Paul Lo, som i somras gjorde avbön och bad branschen om ursäkt, är optimist inför framtiden:

- Vi har anställt en rad nya chefer i toppklass och jobbar hårt på att lägga denna svåra del av vår historia bakom oss, säger han i ett pressmeddelande.

Dock finns flera nya orosmoln. Några av aktieägarna gillar inte att företaget betalat de anställdas böter, och har lämnat in en stämningsansökan av detta skäl. Cadence planerar för ytterligare en stämning i form av ett civilmål. Konkurrenten SVR hävdar att Avant tagit marknadsandelar tack vare stulen kod, och har därför lämnat in en stämningsansökan. En tredje konkurrent, Sequence, hävdar att Avant otillbörligen använt teknik som detta företag patenterat. Advokatsåpan som började en decembermorgon 1995 då polisen klev in på Avants kontor är alltså långtifrån över.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)