JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Västeråsare stoppar operativsystem i hårdvara
En fristående operativsystemsaccelerator med uppgift att öka prestanda hos små inbyggda system och systemkretsar. Det är vad Västeråsprofessorn Lennart Lindh och hans företag Realfast konstruerat.
Västeråsföretaget Realfast släpper första versionen av en hårdvaruaccelerator för operativsystem. Nytillskottet heter S16 och är i första hand avsedd för små inbyggda system och systemkretsar.

Hårdvaruacceleratorn består av delar av ett operativsystem som lagts i ett chips för att öka systemets prestanda och predikterbarhet, alltså möjlighet att förutse i vilken mån tidskraven kommer att uppfyllas. Detta sker genom att schedulering, avbrottshantering och semaforhantering flyttas ut från operativsystemkärnan. Operativsystemacceleratorn minskar belastningen på systemet och kan förbättra svarstiden upp till tusen gånger.

Den version av acceleratorn som nu släpps ryms i ett chips, endera en FPGA eller en asic, som ansluts till processorn. På sikt räknar Realfast med att acceleratorn ska bli en del som integreras direkt i processorn. Avsikten är att förenkla konstruktionen av komplexa system. Operativsystemsacceleratorn kan närmast jämföras med en matteprocessor eller en grafikprocessor, som avlastar processorn genom att ta över speciellt tunga operationer. I kommande versioner av produkten ska det finnas hårdvarustöd för multiprocessorlösningar, monitorering och avlusning.

Realfast startades 1995 av professor Lennart Lindh i Västerås. Företaget är inriktat på operativsystem, och har under många år samarbetat med Mälardalens Högskola och telekomindustrin för att utveckla denna produkt. Produkten finns redan i några prototyper på telekommarknaden. Realfast har kontakter med ett antal företag i USA, och räknar med att komma igång med marknadsföring där i början av nästa år.


Torun Bager
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)