JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DSP kryddad med styrfiness
Texas Instruments lanserar två digitala signalprocessorer som kryddats med extra styregenskaper. Företaget hävdar att kärnan är 12 gånger snabbare än konkurrerande alternativ.
Texas Instruments påstår att man tagit fram industrins första 32-bitars DSP-styrkretsar med inbyggt flashminne som klarar upp till 150 miljoner instruktioner per sekund (mips). De båda kretsarna, TMS320F2810 och TMS320F2812, baserar sig på DSP-arkitekturen C28x, som uteslutande är konstruerad för styrtillämpningar och som ska kunna skruvas upp ända till 400 mips. En viktig detalj i sammanhanget är också att både system- och beräkningskoden till C28x kan utvecklas i C eller C++, vilket reducerar utvecklingstiden väsentligt.

Tanken är att de nya kretsarna ska finna sin plats i tilllämpningar som vinner på att använda variabel motorhastighet, exempelvis vitvaror, elektriska fordon och automationsutrustning. Hittills har elektriska motorer i exempelvis luftkonditioneringsutrustning och kylskåp enbart haft på-av-funktion, hävdar Texas Instruments.

En digital signalprocessor är av definition konstruerad för att klara matematikintensiva styralgoritmer som krävs vid komplexa styrfunktioner. Däremot kommer en DSP vanligen till korta när det gäller att handha avbrottshantering och timerfunktioner.

För att kompensera för detta har Texas Instruments adderat avbrottshantering, tre 32-bitars timrar, seriellt JTAG-gränssnitt samt en 32-bitars registerfil till C28x-arkitekturen. Två av de tre timrarna som ryms i kärnan är dedikerade för realtidsberäkningar, medan den tredje ska handha mer generella beräkningar. Dessutom har man modifierat den aritmetisktlogiska enheten (ALUn) för att därmed uppnå både effektivare kod och exekveringstid.

Inbyggt flashminne

Både F2810 och F2812 har begåvats med flashminne för att enkelt kunna programmeras om i utvecklingsfasen, men också i ett senare skede. F2810 har ett flash om 62 kord, medan F2812 härbärgerar ett dubbelt så stort minne. Genom en egenutvecklad accelerationsteknik kan flashminnena exekvera kod med 110 till 120 mips, vilket är betydligt snabbare än vad traditionella arkitekturer klarar. Tidskritiska beräkningar, som kräver hastigheter uppåt 150 mips, kan istället exekveras direkt ur ett RAM om 18 kord som också finns inbyggt på chipsen.

Andra viktiga funktioner hos kretsarna är seriella och parallella styrgränssnitt, Can-gränssnitt samt en säkerhetskod på 128 bitar. Dessutom innehåller kretsarna en 12-bitars AD-omvandlare som har en omvandlingstid på 200 ns samt en kontinuerlig genomströmningshastighet på 16,7 miljoner samplingar per sekund.

De första proverna väntas under första kvartalet nästa år, medan volymproduktionen ska komma igång något senare.


Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)