JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabbare GPRS på väg

När Agere Systems presenterar sin andra referensdesign för GPRS-telefoner är det i en allt mer hårdnande konkurrens från Ericsson och andra telefontillverkare som erbjuder sina mobiltelefonplattformar på den öppna marknaden.
Referenskonstruktionen, som går under namnet SVL 12, omfattar en komplett konstruktion på kretskortsnivå, programvara och hjälp att testa den färdiga produkten.
 
Telefonen är en klass tolv GPRS-terminal vilket innebär att den kan utnyttja fem tidsluckor för att antingen ta emot eller skicka data. Att flera tidsluckor kan användas för att skicka information gör, enligt Agere, att konstruktionen klarar att sända och ta emot data med hastigheter upp till 50 kbit/s. Tidigare har GPRS-telefonerna sänt på fler tidsluckor än de använt för mottagning.
 
Hela plattformen omfattar ungefär 150 komponenter. Det är hälften av det antal tidigare plattformar från Agere haft och ungefär lika många som hos Motorolas nya plattform.
 
Hjärtat i systemet är Ageres kretspaket Sceptre som innehåller företagets digitala signalprocessor DSP16 000 och styrkretsen ARM7TDMI. Det finns också ett gränssnitt för att ansluta en starkare processor som kan användas av till exempel handdatortillverkare.
 
Telefon ledad på mitten
 
Alla komponenter sitter på ena sidan av kretskortet så att andra sidan lämnas fri för knappsatser och annan elektronik för gränssnittet mot användaren. Systemet är modulärt för att det ska vara möjligt att skapa en telefon som är ledad på mitten.
 
Plattformen finns idag tillgänglig för utvärdering och väntas finnas i produktion till våren.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)