JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världspremiär för krympt Blåtand

Strax före jul lanserade Ericsson sin andra generation Bluetoothprodukter, med moduler som är 70 procent mindre än föregångarna och kostar hälften så mycket. Här på Elektronik-EP visas den för första gången upp för allmänheten.
Ericssons lilla krets kan beskådas i Eurodis monter, C02:21.

- Intresset har varit väldigt stort, säger Eurodis Bluetoothexpert Jan Pettersson.

Bluetoothstandarden för kommunikation mellan elektroniska utrustningar på korta avstånd har visserligen inte fått sitt genombrott ännu. Men enligt Jan Pettersson är det inte långt borta.

- Nu ser vi riktiga, industriella volymleveranser för massproduktion. Det är stor skillnad jämfört med förra året då vi mest levererade för utvecklingsändamål, säger han.

Den nya Ericssonmodulen mäter bara 10,5 x 15,5 x 2,1 mm, och upptar därmed bara 30 procent av ytan jämfört med förra generationen. Priset, mellan 100 och 150 kronor beroende på volym, är visserligen en bit från de 50 kronor som analytikerna pekat ut som lågt nog för massgenombrott, men det är ändå hälften av vad förra kretsgenerationen kostade. Och påpekas bör att Ericsson tryckt in alla funktioner som krävs för Bluetoothkommunikation, utom antennen.

Modulen innehåller en basbandskrets, ett flashminne och en radiokrets, allt på ett LTCC-substrat. Minnet kan fås som 4, 8 och 16 Mbit.

Basbandsdelen, gjord i CMOS, bygger på en ARM7-processor och radiodelen är byggd i en rf-CMOS-process.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)