JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blyfri show gör succé
Inga större svårigheter när blyet tas bort ur produktionen

Tillverkningen av blyfria kretskort vid mässans stora scen lockar flockvis av besökare. Hittills har allt gått som smort och intresset för blyfri produktion verkar större än någonsin.
Projektledaren Lars Wallin från Legotronic är i sitt esse. Flera gånger per dag har han demonstrerat blyfri tillverkning i den tillfälliga produktionsparken vid mässans stora scen.

Screentryckare, monteringsmaskiner, lödugnar och avsyningsapparater har jobbat på högvarv för att visa både utställare och besökare att blyfri tillverkning inte skiljer sig nämnvärt från traditionell produktion.

- Hittills är jag jättenöjd, allt har funkat bra. Vi har visat att det går att köra blyfri produktion, vilket var syftet med hela spektaklet, säger han.



Och intresset verkar onekligen stort. Lasse och hans kollegor har i sett haft fulla hus på alla visningar. När mässan är slut kommer man att ha delat ut över 800 kretskort till besökarna.

- Tanken är att de ska ta med sig kortet hem till chefen och berätta att det här med blyfri tillverkning inte är så krångligt eller märkvärdigt, säger Lasse.

Pastaexperter förklarar

Representanter från de olika pastatillverkarna är på plats på mässan och har i var sin tur attackerats med frågor från Lars om hur man ska använda de blyfria pastorna. Då egenskaperna varierar passar de nämligen olika bra i olika tillämpningar.

- Därför har vi valt att köra en så varierad produktion som möjligt, säger Lars Wallin.

Totalt sett kommer man att pröva nio lodpastor. Dessa screentrycks på kretskort som ytbehandlats med organiskt lack (OSP), kemiskt nickel-guld, guld eller kemiskt tenn. På dessa monteras bland annat BGA-kapslar, kontaktdon och QFP-kapslar. Dessutom kör man mönsterkorten i tre olika ugnar: vanlig varmluftsugn, kondensationslödningsugn samt en ugn med kvävgasmiljö.

- Det finns alltså många parametrar att variera, vilket gör att man måste pröva sig fram för att hitta den bästa lodpastan. Vi vill visa på så många alternativ som möjligt, säger Lars Wallin.

även om det uppenbarligen är Lasse som styr showen på scenen med direktuppkopplad storbilds-tv håller han lägre profil inom själva produktionsområdet. Här är det medarbetarna i vita skjortor som ser till att de olika produktionsstegen fungerar som de ska. Rickard Andersson på Legotronic har ansvaret för screentryckaren och har hittills inte stött på några större problem.

- De blyfria lodpastorna skiljer sig inte så mycket från de blyade. Många av pastorna känns kanske lite lösare än vanligt, men det har funkat bra, säger han.

Besökaren Maria Månsson från Avantel har fastnat vid röntgenutrustningen och inspekterar lodkulornas utseende.

- Jag sysslar med produktutveckling och konstruktion. I och med att det förmodligen kommer lagkrav kring bly är det viktigt för mig att bevaka det som händer på produktionssidan, säger hon.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)