JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arc får javastöd

En mjuk processorkärna med snabbt och komplett javastöd för inbyggnad i asicar och systemkretsar - det är vad Arc säger sig ha åstadkommit med en utvidgning av IP-blocket Arc Tangent A4.
Processorer i form av IP-block för inbyggnad i asicar ska vara små, snabba syntetiserbara och flyttbara mellan olika processer. Med den filosofin har Arc rönt viss framgång, inte minst med sin 32-bitarsprocessor Tangent A4. Nu har denna processorkärna utökats med kompletta javafunktioner - det nya IP-blocket är alltså både en riscprocessor och en javaprocessor. Ändå upptar det inte mer än 40 000 grindar i en asic, vilket bara är 5 000 grindar mer än samma kärna utan javastöd.

Arc understryker att detta är en helt integrerad hårdvarulösning - det handlar alltså inte om någon hjälpprocessor eller en javatolk i programvara. Det är ett av skälen till att lösningen blivit snabb.

"Koffeinmarkeringar"

Att mäta snabbhet i javavärlden är dock lite vanskligt. Arc använder det poppiga måttet "koffeinmarkeringar", en skala där man får 7 poäng vilket gör denna krets till marknadens snabbaste, åtminstone för inbyggnad. Som jämförelse kan nämnas att Suns programbaserade Java Virtual Machine får 0,5 koffeinmarkeringar på denna skala.

Processorn hanterar javakod och C-kod simultant, och instruktionsuppsättningen är densamma för javaversionen som för den rena riscversionen.

Man har inte heller infört några nya pipelines. Instruktioner i javakoden identifieras automatiskt, och mappas i optimerad form mot den ursprungliga instruktionsuppsättningen. Enligt Arc kan man därmed exekvera flera javainstruktioner per klockcykel.

Mobiltelefoni är en av de viktigaste marknaderna som Arc siktar på. Men även digital-tv och multimediafunktioner i bilar är intressanta. Javastödet är utvecklat i nära samarbete med Digital Communications Technology, ett företag som specialiserat sig på just javaprocessorer.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)