JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xicon återuppstår som Futechs
Ur ruinerna av Obducatägda Malmöföretaget Xicon har ett nytt företag kallat Futechs uppstått.
Det är en en av Xicons kunder, Furnco i Vellinge, som bestämt sig för att gå in med fyra miljoner kronor. Furnco levererar bland annat lågspänningskonverterare till halogenlampor. Futechs kommer nu att fokusera på produktion, inte på utvecklingsarbete som tidigare. Det är det som gör att man tror att man kommer att lyckas bättre än man gjorde under Obducats ledning.

- Obducat hade själva mycket stora utgifter. När vår maskinpark behövde uppdateras kunde man inte prioritera Xicon och då tappade vi kunder. Men det finns fortfarande ett stort behov av prototyptillverkning och mindre serier. Dessutom ser vi hur system-on-package ökar alltmer, berättar Luciano Pasquariello.

Han, Ola Björk och Kevin Quinn, som alla tre kommer från Xicon är nyckelpersoner i det nya företaget.

Man har återupptagit förhandlingarna med tre, fyra av de större kunderna från Xicon, och många
av de mindre är på väg tillbaka. Luciano Pasquariello berättar att också företag som Sigma group och C-Technologies har varit på besök.

- Futechs siktar på att bli hyfsat stora med en omsättning på 50 miljoner kronor på något års sikt. Målet är att ha en kassako där vi producerar i större volymer. Sedan vill vi bygga resten av verksamheten kring prototypserier och mindre serier, säger Pasquariello.

Futechs har köpt loss all produktionsutrustning från Xicon, för chip-on-board- och flip-chipmontering. Med de nya pengarna har företaget också investerat i utrustning för att klara ytmontering av komponenter.

- Man ska inte underskatta vikten av att ha med produktionsbiten från början i designarbetet. Därför är vi fortfarande gärna med och ger synpunkter under utvecklingsarbetet. För att kunna ge kunderna bra service även i det ledet ingår Futech i ett informellt nätverk med experter på exempelvis cad (PCB design), forskning och utveckling, asicdesign, mekanisk design och programmering, säger Luciano Pasquariello.

Idag klarar Futechs serier på upp till 100 000 enheter beroende på hur komplicerade produkter det handlar om. Genom Furnco har man också tillgång till en fabrik i Asien som klarar riktigt stora volymer om det skulle knipa.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)