JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. I Rysslands kiseldal sjuder optimismen trots allt

Arvet från Sovjettidens försvarssatsningar ska omvandlas till modern elektronikindustri

USA har Silicon Valley och Ryssland Zelenograd. Under 60-talet utvecklades Zelenograd till centrum för Sovjetunionens elektroniska industri. Kapplöpningen i rymden gjorde att Zelenograd fick denna tätposition. Idag lockar Zeleno-grad till sig många företag, ryska som internationella.
Mikron är störst

Företaget Mikron är ett av de mest framträdande i Zelenograd. Mikron producerar halvledarkretsar, i huvudsak till Ryssland och andra delar av före detta Sovjetunionen. Man exporterar också en del - förra året mest till USA, Tyskland, Australien, Hongkong och Sydkorea.

Företaget etablerades för drygt 30 år sedan under namnet "Vetenskapliga Forskningsinstitutet för Molekylär Elektronik" och utgjorde då en del av sovjetiska statens forskningsprogram. Främsta uppdragsgivare var det sovjetiska försvaret.

Institutet privatiserades 1993 och fick då namnet Mikron. Snabbt blev man det ledande privata företaget i Ryssland inom halvledarproduktionen. Exporten inleddes också detta år, då till Hongkong och Sydkorea.

Ägarbilden hos Mikron är som hos många ryska företag något dunkel. Det vanliga vid privatiseringarna i Ryssland i början på 1990-talet var att företagets toppchefer kom över ägandet. Man kan förmoda att något liknande kan ha skett när Mikron privatiserades och helt omöjligt är det väl inte då att anta att Mikrons nuvarande vd, Gennady Krasnikov tillhör gruppen av privata ägare. Enligt företagets egen information ägs 51 procent av aktierna av denna grupp privata ägare. Ryska staten äger enligt samma information fem procent av aktierna och en tredje storägare är det Moskvabaserade dataföretaget Sistema.
Zelenograd med sina 200 000 invånare var förbjudet territorium för utlänningar under Sovjetperioden. I Zelenograd vässade nämligen sovjetstaten sitt rymdkunnande. Forskningen handlade bland annat om att utveckla rymdstationen Mir.

Fortfarande intar Zelenograd med sitt universitet en tätposition i Ryssland inom elektroniskt kunnande, men nu har det militära inslaget i hög grad ersatts av företag, ryska som internationella, som verkar här i helt fredliga, icke-militära syften.

Det är inte heller enbart företag med en elektronisk profil som söker sig hit, utan också helt andra företag. Det hittills enda svenska inslaget i Zelenograd är Volvo Trucks och då gäller det inte alls elektronik utan tillverkning av lastvagnar.

- En av orsakerna varför Volvo sökt sig hit är mycket enkel, säger Lars Corneliusson, vd för Volvo Trucks i Ryssland. Zelenograd är mycket välskött, kontakten med administrationen här går mycket lätt.

Nästa år kommer Volvo Trucks ha en sammansättningsfabrik i Zelenograd. 200 - 300 lastvagnar kommer att tillverkas per år.

De tre viktigaste ryska företagen i Zelenograd heter Mikron, Logika och Angstrom. Mikron är en av Rysslands största producenter av mikrochips.

- Det nya Ryssland med marknadsekonomi och demokrati har gett oss chansen att växa, säger Jevgeni Gornev, en av cheferna vid Mikron. En del av företagets produkter går idag på export, främst till Asien. Under sovjetperioden såldes vår tillverkning endast till de femton sovjetrepublikerna.

- Vårt företag styrs numera endast av oss själva, säger Gornev. Under kommunisttiden var det annorlunda, då fick vår ledning dekret uppifrån från något ministerium hur företaget skulle skötas, vad som skulle göras. Vi levde ju i en centraliserad planekonomi, som bekant.

Universitetet i centrum

Ett viktigt kraftcentrum i Zelenograd utgörs av dess universitet, utbildningen heter Moskvas statliga institut för elektronik, förkortat Miet.

Mary Marsanova heter en av universitetslärarna. Hon säger att elever söker sig till Miet från hela det väldiga Ryssland, men också de tidigare sovjetrepublikerna. Själv är hon från Armenien och var en gång i tiden själv student vid Miet.

- Vår skola är navet i Zelenograd, säger hon. Det är härifrån viktiga impulser når företagen. Utan vårt kunnande hade självklart inte Zelenograd sin speciella status.

Ivan Shepiga, David Shamsotdinov och Schenia Marko är alla studenter vid Miet.

- Vår förhoppning är att få bra jobb inom ett internationellt företag, säger David. Svenska Ericsson har exempelvis anställt många från just vår skola.

- Amerikanska Motorola är ett annat attraktivt företag, säger Ivan Shepiga. Vår skola har länge haft samarbete med just Motorola. Ett annat alternativ till jobb är inom ryska rymdprogrammet, det är en spännande värld förstås.

Sergej Shutov heter en kanske särskilt nöjd person i Zelenograd. Han tillhör nämligen de tjänstemän inom kommunkansliet i Zelenograd som lyckats stärka Zelenograd ekonomiskt.

- Min uppgift har varit att locka hit nya företag, säger han. Ett sätt har varit att locka företagen med låg skatt, ett annat att vi inom administrationen är extra serviceinriktade. Närheten till Moskva uppfattar också många som Zelenograds fördel.

Shutov tror starkt på Zelenograds fortsatta tillväxt, han hoppas särskilt på fler utländska företag.

- Svenska Ericsson hade en tid planer på att etablera sig här, men inte för tillfället, säger han. Men vi har många andra företag som är på väg hit, Ryssland är ju en högintressant marknad, att ha verksamhet här är därför lockande.

- Medan övriga av världens ekonomier går in i ett lugnare skede, präglas Ryssland just nu av goda tider. Tillväxten i Ryssland tillhör ju de starkaste i världen, även Zelenograd kommer att bidra starkt till den tillväxten.

Staffan Ringskog

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)