JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk pumplaser halverar priset
På mässan OFC 2002 i Kalifornien lanserade uppstartsföretaget Comlase sin första produkt. En okyld pumplaser med våglängden 980 nm.
- En optisk förstärkare kostar idag 50 000 till 100 000 kronor, men det långsiktiga målet är att de inte ska kosta mer än 10 000 till 15 000 kronor. För att komma dit krävs större volymer och en ytterligare förbättrad tillverkningsprocess, säger Carl Sundblad som är marknadschef på Comlase.

Företaget har utvecklat en pumplaser som klarar sig utan kylning. Därmed blir den optiska förstärkaren enklare och billigare att tillverka.

Hemligheten ligger i de skikt som skyddar facetten, kortändan på laserchipset där ljuset tas ut.

- Vår patenterade passiveringsprocess ger laserchippet en överlägsen förmåga att tåla olika miljöer. Grundanledningen till att kantemitterande lasrar behöver kylning är att det samlas föroreningar på kanten där ljuset emitteras. Dessa värms upp och leder till att lasern degraderas och får kort livslängd, säger Carl Sundblad.

- Dessutom ger vår passiveringsmetod ett högre utbyte i produktionen.

Comlase produkt genomgår nu de miljötester som krävs för all telekomutrustning.

- Det är en sjumånadersprocess och vi har en fem, sex månader kvar om allt går bra.

De grundläggande stegen av tillverkningsprocessen görs av forskningsbolaget Acreo. Comlase håller dock på att bygga upp en egen tillverknings- och monteringsenhet i Västberga, strax söder om Stockholm.

- Investeringen är inte jättestor. Vi har kommit över en del begagnade maskiner och har leasat andra, säger Carl Sundblad.

Idag används pumplasrar enbart i långdistansnäten men när priset faller kan de även komma in i de så kallade stadsnäten.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)