JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enklare verktyg hotar disciplinen

Medan systemen blir allt komplexare blir verktygen allt enklare. Att det kan innebära problem, diskuterades på en paneldiskussion på ESC-mässan där man oroade sig för en explosion i buggig hårdvara.
Panelfrågan var om system helst ska byggas i mjuka program eller hårda kretsar? Eller nånstans däremellan, i en programmerbar krets? Moderatorn Jim Turley, branschguru och före detta redaktör för nyhetsbrevet Microprocessor Report, gjorde korstecken mot Java och stod emfatiskt på hårdvarufolkets sida.

- Mjukvara är poesi. Hårdvara är arkitektur. Det finns mycket dålig poesi. Men ingen reser hus i gathörnen bara för att testa om de håller, sade Jim Turley.

Men utvecklingen går mot mer mjukvara. Idag stannar konstruktionen ofta vid prototypens FPGA trots att man planerat en asic för masstillverkningen. Och Moores lag gör standardprocessorer till en allt vanligare lösning.

Det är oändligt mycket enklare att ändra en programrad än att tillverka en ny asic.

- Det är också därför hårdvaruingenjörer är mer disciplinerade, säger Jim Turley.

Men enklare utvecklingsverktyg för hårdvara kan vara en dödsstöt för disciplinen. Jämför med pc-programspråket Visual Basic. Enkelheten där ledde till en explosion av program av ofta låg kvalitet.

Programmerbara kretsar gör situationen än värre, enligt Jim Turley. Slarvigt skrivna program ersätts av slarvigt skriven hårdvara.

Det kan knappast kallas utveckling.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)