JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Färgskärm högsta mode bland mobiltelefonerna
Massiv lansering av GPRS-mobiler med färgskärm från japanska och koreanska företag

GPRS-telefoner med färgskärm kommer nu på bred front i Europa, särskilt från tillverkarei Japan och Korea.Det var den tydligaste trenden vid årets Cebit-mässa i Hannover.
Färgmobiler

Bland de telefoner med färgskärm som hittills visats märks två modeller från Sony Ericsson med 256 färger och en med 4 096 färger. Nokia har en mo-dell med 4 096 färger. På Cebit visades dessutom GPRS-telefoner med färgskärm från Toshiba, Maxon, Sewon, Samsung, Nec, Panasonic, LG Electronics, Philips, Telme, Microsoft och svenska Neonode. Antalet färger varierar från 256 till 262 000. Flera av modellerna har dessutom inbyggd kamera och stöd för Wap 2.0, i-mode eller Java.
Telekom var tveklöst det som drog mest uppmärksamhet på årets Cebitmässa. Och det som märktes mest bland telekommontrarna var mobiltelefoner med färgskärm. Minst 21 nya färgskärmstelefoner presenterades under mässan.

I en klass för sig stod företagen från Korea och Japan som visade 15 modeller, samtliga dessutom med så kallade polyfoniska ringsignaler, de lite mer musikaliska ringsignalerna som blivit mycket populära i dessa länder.

Hittills har Nokia och Sony Ericsson bara lyckats visa upp ett par telefoner var med relativt enkla färgskärmar, medan europeiska tillverkare som Siemens och Alcatel inte presterat någon enda. Trots det är det inte säkert att tillverkare från Asien utan vidare kan ta marknadsandelar i Europa.

- För det första måste man ha ett starkt varumärke, sedan behövs det en kasse med pengar och dessutom god kunskap om tekniken. Om du till exempel måste köpa in en del av tekniken är det inte säkert att det blir lönsamt, menar Michael Alström, produktchef för Samsung i Sverige.

Däremot tror han att de asiatiska företagen kommer att sätta prägel på hur telefoner ser ut i Europa, till exempel när det gäller polyfoniska ringsignaler.

3 x Samsung

Samsung är samtidigt ett exempel på att det är möjligt för ett asiatiskt företag att konkurrera i Europa. Företaget har på kort tid gjort sitt varumärke välkänt, och etablerat sig på tredje eller fjärde plats bland världens tillverkare av GSM-telefoner.

Och de tre nya färgmodeller Samsung visade upp på Cebit har eleganta skärmmiljöer som både Nokia och Ericsson kan vara avundsjuka på.

Någon brist på tekniskt kunnande verkar det heller inte vara bland de andra asiatiska företagen. Så gott som samtliga av de 15 färgmodellerna är GPRS-telefoner och flera har både kamera och
Wap 2.0, den nya standarden som ska minska avståndet mellan fast och mobilt internet. Flera av telefonernas GPRS-delar klarar dessutom högre datahastigheter än Ericssons och Nokias telefoner.

Däremot har bara ett par av dem MMS, multimediaversionen av SMS som Ericsson och Nokia samstämmigt förutspår en lysande framtid. Och ingen av telefonerna har Bluetooth.

Till de intressanta uppstickarna hör det relativt okända koreanska företaget Maxon, som visade upp tre mycket avancerade GPRS-telefoner med färgskärm. De börjar säljas till hösten. Ytterligare en föga känd nykomling är österrikiska Telme.

Mats Lewan
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)