JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk heloptisk datalagring
Malmöföretaget Optilink hävdar att dess teknik för holografisk optisk datalagring löser framtidens behov av ökad lagringsdensitet.Med tekniken går det nämligen att skriva, läsa och radera stora mängder data i billig plast.
På Cebitmässan kunde Optilink visa upp en komplett utrustning för skrivning och läsning till en specialutvecklad "minnesplast".

- Vi kan redan idag få plats med 80 Mbyte på samma utrymme som en cd-skiva. Genom multiplexering, som är klart om några år, ryms 250 Gbyte på det utrymmet, hävdar företagets marknadschef Lars Hain när Elektroniktidningen besöker Optilinks monter på Cebit.

Tekniken bygger på en kombination av lagringsmaterialet av polyester och hur detta material belyses. Det verksamma ämnet i plasten är Azobenzene vars molekyler ändrar läge beroende på hur det belyses. Med blått laserljus formas på så sätt hologram inuti plasten som sedan går att läsa av.

Blå och röd laser

Vid avläsningen går det att använda vanlig röd laser, vilket gör det billigare att använda tekniken för smarta kort som skapas centralt men ska kunna läsas på många olika ställen.

Just detta exempel visade Optilink på mässan. En kvadratcentimeter av minnesplasten är monterad ungefär som ett chips på ett smartkort. Den 2 μm tjocka plätten rymmer 1 000 hologram eller totalt 5 Mbyte data.

En tänkbar tillämpning är säkerhetskort där foto, text och data om fingeravtryck lagras i kortet. Sedan kan det användas som passerkontroll av utrustning som hanterar sådan biometrisk information.

Informationen skrivs till plasten med hjälp av två korsande linjärt polariserade laserstrålar som skapar det interferensmönster som ska lagras i plasten. Vid återläsningen läser en kamera reflektionen från en referensstråle och ett program återskapar originaldata. Vid bestrålning med cirkulärt polariserat ljus raderas materialets datainnehåll.

Eftersom materialet bara kan läsas av med specialläsare och att data kan krypteras i flera nivåer har en rad säkerhetsföretag visat intresse för tekniken. Optilink vill licensiera ut tekniken och har redan ett samarbetsavtal med koreanska Maxsoft.

Tomas Carlsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)