JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorola, ST och Philips i halvledarallians

Amerikanska Motorola ansluter sig nu till ST Microelectronics och Philips halvledarprojekt i franska Crolles. Företagen har kommit överens om att spendera 1,4 miljarder dollar fram till 2005 på att ta fram nya processgenerationer.
Företagen ska under en femårsperiod utveckla halvledarprocesser med en kanallängd ner till 32 nm.
Det första etappmålet blir 90 nm. Arbetet ska ske i franska Crolles där ST och Philips har ett forskningscenter kallat Crolles 2 med 300 mm-teknik.
Kostnaderna och arbetet ska delas gemensamt och i pressmeddelandet trycker man på att samarbete sker på lika villkor.

Motorola kommer bland annat att bidra med kunskaper om kisel-på-isolator (SOI), inbyggda MRAM och kopparteknik för förbindningar. ST och Philips har sedan tidigare samarbete om CMOS-teknik bland annat inbyggda DRAM, SRAM och analog CMOS.

Alla dessa kärntekniken kommer dock inte TSMC att få tillgång till. Det är inte mer än en månad sedan som ST, Philips och TSMC meddelade att företagen tillsammans skulle ta fram en 90 nm-process. TSMCs kommer dock att få tillgång till de rena CMOS-teknikerna för att kunna fungera som foundry åt konsortiemedlemmarna.

Alliansen kommer också att få stöd av CEA/Leti som är det statliga franska kärnkraftsbolagets avdelning för elektronikforskning. CEA/Leti ligger i Grenoble, strax söder om Crolles.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)