JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oro för Linuxlicens är oftast obefogad

Ett stort svenskt telekomföretag har i ett internt memo manat till försiktighet med Linux på grund av den smittsamma naturen hos Linuxlicensen GPL (Gnu public license).

Det har uppstått en rädsla för Linux. Beskrivningen av Linux som ett virus kommer från Microsoft. Ett företag som uppfattar Linux som en svår konkurrent. Mardrömsscenarier målas upp där företag plötsligt inser att Linuxkoden i en produkt gör den till allmän egendom.

I verkligheten finns noll konkreta exempel på företag som råkat illa ut genom att använda GPL-kod.

Den som sysslar med avancerat operativsystemshackande känner redan till skillnaden mellan GPL och BSD-licenserna. Den som bara är på jakt efter ett operativsystem kan vara lugn. GPL gäller bara kärnan.

Linux finns porterad till de flesta plattformar. Om du mot förmodan behöver addera en drivrutin är det värt att fråga om den bär på hemligheter som måste skyddas mot GPL. En möjlighet är i så fall att smita runt GPL genom att göra drivrutinen laddbar.

Alla som konstruerar inbyggda system gör rätt i att utvärdera NetBSD, FreeBSD och OpenBSD. Men välj dem för deras egna meriter, inte för att du är rädd för Linux.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)