- Bygger man avancerad hårdvara behöver man ett operativsystem att utgå ifrån. Då ligger BSD nära till hands, säger Markus Hidell på Dynarc.
- Det är väl lämpat för nätverksprodukter.
BSD-implementationen av TCP/IP-protokollstacken är lika gammal som stacken själv. Microsoft och Windriver finns bland dem som utgår från den öppna BSD-koden i sina produkter.
Dynarc använder NetBSD-kod och annan gratiskod som företaget anpassat till sina IP-routrar. Prislappen var inte avgörande. Dynarc kommer inte undan licenser till annan programkod.
- Men det är klart att det är trevligt att slippa licenspengar. De sätter sig på marginalerna i slutänden, säger Markus Hidell.
Att NetBSD vann före Linux hos Dynarc hade inte med den friare licensen att göra, enligt Markus Hidell.
Det hade det däremot för Effnet och företagets brandvägg. Effnet har finurliga algoritmer som inte kan patenteras. Dessa skyddas istället av BSDL. En GPL-licens enligt Linux hade tvingat Effnet att göra den offentlig.
- Man vill inte att de stora drakarna ska kunna gå in och ta koden och använda den, säger Anders Magnusson, tidigare på Effnet, idag på Rockstorm.
Effnet är ett bra exempel på den speciella situation där Linuxlicensen kan vara ett hinder. Ett spetsteknikföretag behöver göra ändringar i operativsystemskärnan. Ändringar som man dessutom av konkurrensskäl vill behålla för sig själv.
- Av just den anledningen är BSD vanlig i inbyggda system, där man inte alltid vill tala om allt vad man gör, säger Anders Magnusson.
Jan Tångring