JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST Microelectronics köper DSL-kompetens

Fransk-Italienska ST Microelectronics köper Alcatels halvledarverksamhet för 390 miljoner euro.
ST är dock bara intresserad av DSL-kretsarna. Större delen av verksamheten, det vill säga blandsignalkunnandet, säljs för en okänd summa till amerikanska AMI Semiconductor.

ST och Alcatel ska tillsammans vidareutveckla DSL-kretsarna som används för bredbandskommunikation över koppartråd. De nya kretsarna kommer att säljas på öppna marknaden men ST blir enligt avtalet förstahandsval för Alcatel. Med köpet stärks det samarbete som finns sedan tidigare, bland annat utvecklar företagen gemensamt kretsar till GSM/GPRS-system.

Den del som ST inte vill ha är asicar med blandsignalfunktioner inklusive BiCMOS-teknik för höga spänningar. Dessa säljs till amerikanska AMI Semiconductor, liksom de två halvledarfabrikerna i belgiska Oudenaarde. En del av tillverkningskapaciteten reserveras dock för ST. Köpeskilling är hemlig men AMI uppger att köpet ökar företagets omsättning med cirka 100 miljoner dollar per år.

Alcatel Microelectronics ligger i Belgien och fokuserar på halvledare för telekommunikation och fordonstillämpningar. Företaget omsatte 350 miljoner euro förra året och har cirka 1 400 anställda. Företaget startades på 80-talet under namnet Mitec. Det var ett samarbetsprojekt mellan Bell Telephone Manufacturing och ett flamländskt investeringsbolag. Alcatel köpte in sig 1987 och förvärvade hela verksamheten 1990.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)