JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linux för telekom från Montavista

Montavista etablerar sin telekomnisch bland Linuxföretagen med en "Carrie grade"-version. De standarder Montavista implementerar är definierade av bland annat HP, Intel, Cisco, Nokia och Alcatel.
Montavista släpper en Linuxversion anpassad för administration och styrning av telekominfrastruktur.

Det som händer just nu i denna nisch är att Linux ersätter kommersiella Unix som Aix, HP-Ux och Solaris. Orsaken är lägre kostnader, bland annat licensen är gratis. Det är i alla fall Montavistas bild. Unix inklusive Linux finns i 90 procent av dessa system idag.

Montavista kan redan skryta med Nokia som kund i ett projekt för att bygga en telekominfrastruktur som baseras helt på internetprotokollet (IP).

Linux CGE (carrier grade edition) heter den nya versionen. HA-egenskaper, som komponentbyte under drift, dubbla nätverk och hårddiskredundans, finns redan i ett HA framework från Montavista.

Det nya i CGE är stöd för underhåll. Det betyder att omstarter och andra fel loggas och att systemen monitoreras och diagnostiseras under drift.

Något annat som Montavista framhäver är att telekomoperatörerna vill ha standardiserade system, så att det finns möjlighet att shoppa komponenter från olika leverantörer. Det kallas Cots (commercial off the shelf) när marknaden fungerar så.

I linje med detta är Montavista en aktiv deltagare i standardarbetet i OSDL CGL (open source development labs, carrier grade Linux) tillsammans med HP, Intel, IBM, Nokia, Alcatel, Cisco, Red hat och Suse.

Montavista är, enligt sig självt, det första företag som härmed erbjuder en Cots-lösning definierad av OSDL CGL.

Öppen källkod

De HA- och CG-egenskaper som Montavista adderar till Linux om-fattas av GPL-licensen, de är alltså öppen källkod precis som Linux. Montvista tjänar pengar på att sälja kompetensen att ta tilläggen i bruk.

Montavistas ambitioner stannar inte vid administrationsskiktet i telekominfrastrukturen. Själva trafikskyfflandet domineras idag av nätverksprocessorer och kommersiella eller hemmabyggda realtidssytem. Men Montavista har haft en ledande roll i att introducera realtidsegenskaper till Linux och ser Linux växa även i detta skikt.

Montavista hoppas telekomtillverkarna ska se en integrationsfördel i att kunna använda Linux från datatuggandet i botten via styrning och administration till debitering och tjänster i toppen.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)