JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Borlänge utan bidrag

LCD Center vill mäta sig med Acreo och andra forskningsrenrum

LCD Center i Borlänge ser sig som ett fullvärdigt forskningsinstitut i nivå med Acreo och IVF, och hoppas med tiden få samma status. Därför har de byggt ett nytt renrum och införskaffat några av Sveriges mest avancerade mätinstrument. Men SSF vägrar släppa till pengar.
LCD Center i Borlänge har ägnat flera år åt att bygga upp verksamheten, men det är först nu de har haft officiell invigning.

- Vi har inte haft tid med det förrän nu, som institutets vd Kent Skarp uttrycker det.

LCD Center är ett renodlat forskningsinstitut som samarbetar nära både med Högskolan Dalarna och näringslivet. Forskningen sträcker sig från att utforska nya kristalltypers egenskaper till att hjälpa företag att förverkliga sina produktidéer. Huvudman är en ägarförening med intresserade företag, kommuner och organisationer som medlemmar. Till skillnad från till exempel Acreo har de dock inget statligt ägande.

Eller statligt stöd. De 50 miljoner som hittills gått till att få igång verksamheten har kommit från lokala kommuner, länsstyrelsen, Högskolan Dalarna och EU. Någon basfinansiering från näringsdepartementet har man inte fått än, och verksamheten har löpande kostnader på 20 miljoner om året.

- Vi har haft ministrar här på besök, och de tycker att det är fint, men det vi väntar på är ett erkännande i form av pengar, säger Kent Skarp.

Även Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) har nobbat ansökningar från LCD Center, fyra gånger dessutom.

- SSF verkar ha missförstått sin uppgift, säger Kent Skarp och citerar deras stadgar:

"SSF skall främja utvecklingen av starka forskningsmiljöer av högsta internationella klass med betydelse för utvecklingen av Sveriges framtida konkurrenskraft." och "främja forskning inom områden som är särskilt intressanta för näringslivet."

- Det anser vi definitivt att det här är. Ändå går SSF:s pengar till samma mottagare år efter år, klagar Kent Skarp.

Nytt renrum klart i juni

Samtidigt med institutet invigdes ett nytt renrum, som dock fortfarande är en byggarbetsplats och inte kommer att vara igång förrän om en dryg månad. Det ska bland annat användas för testproduktion av kommersiella LCD-displayer, dels av företag som samarbetar med LCD Center, dels av tänkta avknoppningsföretag.

För detta ändamål har LCD Center skaffat sig en rejäl maskinpark. Mätinstrumenten, som atomkraftmikroskopet och spektroskopet, är de mest avancerade som går att köpa för pengar. Detsamma gäller maskinen som "diskar" displayglasen och skärmaskinen som kan skära till glas i valfri form utan att lämna vassa kanter.

- Men alla standardmaskiner har vi sett till att skaffa begagnade, säger Kent Skarp och klappar på en monteringsrobot, en av många maskiner som fyndats vid Ericssons utförsäljning av Norrköpingsfabriken.

"Från Gagnef" står det på en annan maskin som fortfarande är inplastad. Den är donerad av svetsglastillverkaren Hörnell, vars uppgradering av produktionslinjen har lett till att 23 personer varslats i deras produktionsanläggning. Samtidigt var den donationen en förutsättning för att det nya renrummet skulle kunna byggas.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)